Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

МРРБ не е давало съгласие за строителство на сгради в свлачищния район край Албена

През 2021 г. „Геозащита“ установило понижаване на водните нива на свлачище „Албена“, част от което е малкото локално сдвлачище до "Моби дик"

Свлачище „Албена“ е регистрирано в Регистъра на свлачищата в Република България. В обхвата му, по средата на стръмния склон над плаж „Моби Дик“, е развито малко локално свлачище. И двете са потенциални съгласно Регистъра на свлачищните райони. Това става ясно от отговора, който получихме от Министерството на регионалното развитие и благоустроойството във връзка с отправено от Про Нюз Добрич запитване. То бе във връзка с активизиралото се преди два дни свлачище, което затрупа двама души в заведението „Моби дик“ край курорта Албена и

обявената през 2019 г. обществена поръчка за прединвестиционни проучвания предоставяме следната информация.

След проведена от МРРБ обществена поръчка  е сключен договор с предмет „Прединвестиционни проучвания на свлачище „Албена“. По него е извършено специализирано геодезическо заснемане и картировка на терена. Направени са също инженерно-геоложко и хидрогеоложко проучване с анализ на функционалната ефективност на изградените през 80-те години на миналия век отводнителни дренажни шахти. Изработена е обща укрепителна схема във фаза „Идеен проект“ с варианти за укрепване и изграждане на контролно-измервателната система (КИС) в свлачищния район. Предстои разглеждане на разработката от специализиран състав на Експертния съвет по устройство на територията при община Балчик, на който да бъде приет един от предложените от проектанта варианти на общата укрепителна схема.

След приключване на договора предстои провеждане на процедура по ЗОП за изготвяне на инвестиционен проект за укрепване на свлачището, за което са планирани средства в бюджета на МРРБ, посочват от министерството.

От там посочват, че  в компетенциите на МРРБ е регистрирането и мониторинга на свлачищата, то оказва съдействие и специализирана техническа помощ на общински и областни администрации, специализирани контролни органи и други държавни институции при възникване на аварийни ситуации, свързани с проявление на неблагоприятни геодинамични процеси, отговаря и за координацията между отделните ведомства за ограничаване на свлачищата на територията на страната. Тези дейности се извършват чрез държавното дружество за геозащита и неговите клонове.

В изпълнение на договор от 23.03.2020 г. между МРРБ и „Геозащита“ ЕООД – гр. Варна с предмет „Превантивни дейности, свързани с регистриране и мониторинг на свлачищните райони на територията на Република България, на районите с ерозионни процеси по Дунавското крайбрежие и на районите с абразионните процеси по Черноморското крайбрежие“ се извършва ежегодно мониторинг на свлачището, в т.ч. измерване на водните нива и ревизия на трите дренажни шахти, изградени над стръмния брегови склон за неговото отводняване.

При извършената през 2021 г. ревизия на дренажните шахти е установено, че и трите съоръжения работят нормално. Съгласно Годишния доклад за извършен мониторинг на „Геозащита“ ЕООД, гр. Варна през 2021 г. е констатирано понижение на водните нива в свлачището.

В документа се посочва:

Свлачище „Албена, път DOB 1149” е с идентификационен № DOB 03.99958-01 в регистъра на свлачищата в РБългария. Проявено е в североизточната част на КК“Албена” и обхваща района от пътя Албена-Балчик до стръмния крайбрежен склон, между коти 105-50. Свлачището има приблизителни размери: дължина /по посока на движението/ 300 м и ширина – 800 м. Инженерно-геоложките проучвания на свлачище “Албена” от периода 1980- 1984 г. констатират, че основната причина за активизирането на съвременното свлачище са плитки подземни води. Затова и мерките за укрепване, които се предлагат, са свързани с отводняване. На територията на КК“Албена” е изпълнено експериментално строителство на първите в страната три броя вертикални отводнителни шахти /ВШ/ с хоризонтални сондажни дренажи /ХСД/ и изтичала. Като предхожда строителството на шахтите, на територията на свлачище “Албена” е изградена мрежа от сондажи-пиезометри /основно по осите на ХСД/ за наблюдение поведението на водните нива. След 2000 г. пиезометрите са унищожени и наблюдения се водят само в П20. Подземните води в него са плитки – до 5.0 м дълбочина от терена. При двете измервания през 2021 г. е констатирано понижение с 0.70м. При преминаване по пътя Албена-Балчик е установено, че в преасфалтирания участък деформациите са видими. За обекта препоръчваме: -Да се изпълнят укрепителни мероприятия за да се предотврати разрастването на процесите и прекъсване на пътя.

От МРРБ отбелязват, че реализирането на геозащитни мерки и дейности за ограничаване на свлачищата, ерозионните и абразионните процеси по Дунавското и Черноморското крайбрежие не е ангажимент само на министерството,  а е задължение и на всички централни и териториални органи на изпълнителната власт, собственици и ползватели на имоти. Финансирането на геозащитната дейност се осъществява от собствениците и ползвателите на недвижими имоти – за изгражданите в техните имоти и за техни нужди геозащитни съоръжения и мероприятия, или от общините – за застрашените и засегнатите територии и акватории с местно значение съгласно Наредба № 1 от 20.01.1994 г. за геозащитната дейност. Засегнатите от свлачищните процеси имоти не са държавна собственост.

МРРБ изпълнява дейности и подпомага общини за извършване на геозащитни мерки и дейности по Бюджетна програма „Устройство на територията, благоустройство, геозащита и водоснабдяване и канализация“ с финансови средства от държавния бюджет в рамките на одобрения финансов ресурс за съответната година.

Бихме искали да Ви информираме също, че от МРРБ не са издавани предварителни съгласия за строителство на сгради в свлачищния район по реда на чл. 96 от Закона за устройство на територията, посочват още от ведомството.

c