Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Отлично представяне на най-младият ни гросмайстор Момчил Петков от Добрич на шахматната Олимпиада

Приключи 44-ата шахматна олимпиада, която се проведе в Ченай, Индия. Със 186 държави участнички и 188 отбора, това е най-голямата шахматна олимпиада за всички времена. Българският отбор при мъжете, бе съставен 6 дни преди началото. Получил финансиране в 13 часа и със закупени билети в 14.30 ч., за полет в 17 часа, същия ден за Ченай, Индия се класира на 63-то място. На всички нас ни се иска българите да са между първите. Имаме и необходимия потенциал за това, сподели след край на Олимпиадата капитанът на мъжкия ни национален отбор Стефан Стойнов.

По думите му отлично е било представянето на най-младият български гросмайстор, Момчил Петков от Добрич, който игра на първа дъска.

„Няма да правя сравнения и аналогии с предходни години. Само, че отборът на Норвегия, със световния шампион в отбора си, Магнус Карлсен, има същия брой точки като нашият отбор и никой в тази държава не прави трагедия от това. От всички добри и лоши неща, които се случиха около тази олимпиада, изпъква едно. Имаме младо поколение, което споено с останалите български гросмайстори, би поставило българският мъжки шахмат, където му е мястото“, сподели Стойнов.

При мъжете България в състав Момчил Петков, Цветан Стоянов, Лъчезар Йорданов, Тодор Георгиев и Александър Ташев остана на 63-то място в крайното класиране, което отговаря точно на стартовия номер на тима ни. В последния 11-и кръг българите отстъпиха с 1,5:2,5 точки на Исландия и приключиха с актив от 12 мач-точки след 6 победи и 5 загуби. Срещу Исландия единствената победа постигна Момчил Петков на първа дъска, който с белите надигра Хьорвар Гретарсон.  С най-висок точков актив от българите завършиха Петков и Йорданов, които постигнаха по 7 точки, а Стоянов остана с 6,5. Петков и Стоянов единствени играха и в 11-те кръга на турнира.

Шампион при мъжете стана отборът на Узбекистан, който до момента бе стигал само до второ място - преди 30 години в Манила.

Женският национален отбор на България завърши на девето място в 44-тото издание на Шахматната Олимпиада в Ченай, Индия.  Младият български тим в състав Нургюл Салимова, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева, Габриела Антова и Виктория Радева завърши турнира с 16 мач-точки, като раздели 6-о - 14-о място след седем победи, две равенства и две загуби.

c