Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Открит е конкурсът за нов център на Добрич, очакват проекти до 30 ноември

Открит е конкурсът за нов център на Добрич. Условията са публикувани днес в профила на купувача на Община град Добрич в Агенцията по обществени поръчки.  

Заданието е „Цялостна концепция за развитие, благоустройство и дизайн на централната градска част на Добрич и разработване на идеен проект за бул. 25-ти Септември, пл. Възраждане и пл. Свобода“.

От предмета на конкурса става ясно, че се търсят решения за две зони в центъра.

В обхвата на Зона А влизат бул. 25-ти септември  (от бул. 3-ти март до бул. Добруджа), ул. Димитър Петков (от ул. Дойран до пл. Свобода), пл. Свобода, ул. Независимост (до ул. Любен Каравелов), пл. Цар Борис III,  ул. България, пл. Демокрация, ул. Максим Горки (до ул. Свети Кирил и Методий), пл. Възраждане.

За тази зона се търси цялостна концепция за развитие, благоустройство и дизайн.

За Зона Б се искаконкретно решение - идеен проект за бул. 25-ти септември, пл. Възраждане и пл. Свобода с обхват: бул. 25-ти септември  (от бул. Трети март до пл.Свобода), пл. Възраждане, пл. Свобода и ул. Димитър Петков (от ул. Дойран до пл. Свобода), в съответствие с концепцията за Зона А.

Конкурсът цели да потърси цялостна и устойчива концепция за преосмисляне на централната градска част на град Добрич в обхвата на Зона А, а за обхвата на Зона Б - да се разработи идеен проект, се казва в заданието.

Концепциите трябва да предложат организация, благоустройство и дизайн, които да активират пешеходната зона на града, там където липсва активно ползване и да оптимизира ползването на най-оживените зони, като я направят по-привлекателна и комфортна за всички граждани и гости на Добрич през цялата година. Концепциите трябва да предлагат решения за смекчаване на негативните последствия от климатичните промени, като се търсят природосъобразни и енергийно ефективни решения за намаляване на градския топлинен остров и подобряване на микроклиматичните условия в централната градска част.

Търси се изпълнимо и икономически целесъобразно решение.

Крайният срок за подаване на проекти за конкурса е 30 ноември вкл.

Припомняме, че Общинският съвет на Добрич одобри изтеглянето на кредит до 12 000 000 лева за изграждане на нов градски център. Сумата е предвидена за реконструкция на 44 декара площ, или това е Зона Б. Съобщено бе, че ще бъде обявен анонимен международен конкурс за идеен проект.

c