Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Ограничават достъпа на хора и автомобили от „Фиш-фиш“ до „Моби Дик“ край Албена

Със заповед на кмета на Община Балчик Николай Ангелов, днес ще се сформира комисия, чиято цел е да излезе с предложение за максимално ограничаване достъпа на хора и превозни средства в опасния участък от вилна зона Фиш-фиш до „Моби Дик“. Това съобщи за Про Нюз Добрич Ангелов. Припомняме, че свлачище вчера в района на заведението „Моби дик“ в Албена затрупа двама души, които за щастие бяха извадени живи.

Комисията ще включва представители на администрацията, РД „ПБЗН“ и други институции.

„Ще обявим зоната за опасна и ще прекъснем всякакъв достъп. Отвратен съм от наглостта на шофьорите. Ние вчера разчистихме мястото, за да могат да излязат заклещените автомобили, а в същото време нови 8 коли влязоха, когато си тръгна полицията. По всяка вероятност този участък ще остане затворен за дълго време“, сподели Ангелов.

По думите му, самото свлачище започва от Фиш-фиш, стига до Моби Дик. Свлачищна зона е голям процент от разстоянието между Балчик и Албена, затова има строителни забрани и зоната не се застроява.

Ангелов припомни, че за укрепване на свлачището в района на „Фиш-фиш” от МРРБ са направени предпроектни проучвания и има техническо проектиране. Проектът за укрепването му е остойностен – ще са необходими около 12 милиона лева.

„Очаквахме да се отпуснат средствата, но заради политическата ситуация това не се случва. В бюджета на министерството парите са предвидени за 2022 г., имаше и официално изявление от МРРБ, че тази година ще започнат укрепителни дейности по Фиш-Фиш. Надяваме се че в близките месец-два ще можем да обявим поръчките за изпълнител“, каза Ангелов, като уточни, че проектът не обхваща района на Моби Дик.

c