Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Международния ден на коренното население по света

На 9 август се отбелязва Международният ден на коренното население (туземните народи). През 1994 г. е приета резолюция на Общото събрание на ООН, с която се насочва вниманието на обществеността към подобряване на икономическото, социалното и културното положение на коренното население по света при пълно зачитане на неговата самобитност и традиции.

На 13 септември 2007 г. Общото събрание на ООН приема Декларация за правата на коренното население. Събитието има за цел да подчертае значението на прилагане правата на коренното население чрез политики и програми, както на национално, така и на международно равнище. 

Свидетели сме на особено тревожни тенденции: коренното население се изключва все повече от процеса на вземане на решения; промишлената дейност се разраства; заграбването на земи и незаконната сеч набират сила; увеличават се криминализацията и насилието срещу защитниците на човешките права на коренното население. Сред убитите в световен мащаб през 2020 г. над 330 защитници на правата на човека почти една трета са защитаващите правата на коренното население. Много от тях са жени.

Културата, езикът, духовността и политиката, икономиките и оцеляването на коренните жители са свързани с техните земи. Трябва да зачитаме тяхната връзка с природата и традиционните им земевладения. В световен мащаб те допринасят за опазването на около 80% от биологичното разнообразие. Пандемията ясно показа, че е настъпил моментът за нов социален договор. Зачитането на принципа на свободно, предварително и информирано съгласие, подходящата от културна гледна точка социална закрила и устойчивото опазване на естествените местообитания трябва да бъдат част от плановете за възстановяване след COVID-19.

За тази цел ЕС продължава да финансира редица проекти по линия на Европейския инструмент за демокрация и права на човека. ЕС увеличи и приноса си към „Навигатора за коренното население“ – система за събиране на данни и инструмент за картографиране с отворен код, които се координират от коренните жители на местно ниво. Със своевременните си доклади тя е безценен ресурс, позволяващ да се оцени въздействието на пандемията от COVID-19 върху коренното население и да се планират мерките за справяне с несправедливостта, с която то се сблъсква.

Коренните жители на Земята са близо 370 милиона и живеят в над 70 държави.

c