Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Виждаме условията на конкурса за нов център на Добрич най-рано на 10 август

Анонимен международен конкурс за идеен проект за центъра на Добрич да бъде обявен на 1 август обещаха от Общината и  от екипа, изработил техническото задание за проекта. По време на заседанието на Общинския съвет, на който беше дадено одобрение за изтеглянето на кредит до 12 000 000 лева за изграждане на нов градски център, беше обяснено, че конкурсът се предвижда да продължи четири месеца. След това постъпилите проекти ще бъдат оценени от 9-членно жури, което ще включи и чуждестранни архитекти. Журито ще избере 3 проекта, които ще бъдат представени на обществеността в града и на Общинския съвет, за да бъде избран най-добрият.

На 1 август обявление за конкурса не открихме нито в страницата на Общината, нито в сайта на Камарата на архитектите в България. В отговор на многобройни запитвания на наши читатели отправихме въпрос към Общината кога и къде е обявен конкурсът.

От там ни обясниха, че „На 1 август процедурата по обявяване на конкурса за проект е стартирала с пускане на жребий в АОП - на основание чл. 232 от ЗОП и чл. 121 от ППЗОП. Ако в рамките на 3 работни дни от пускане на обществената поръчка в системата за случаен избор не бъде изтеглена за предварителен контрол, ще бъде изпратено Решение и Обявление за обявяване на конкурса за проект.“

След като изминаха и трите работни дни, обява отново не открихме. Затова направихме ново запитване до Общината. Сега от там обясняват, че „На основание чл. 35, ал. 1 т. 5 от ЗОП и чл. 20, ал. 1 от ППЗОП, Община град Добрич изпрати за публикуване в официален вестник на ЕС Обявление за конкурс за проект с предмет: „ЦЯЛОСТНА КОНЦЕПЦИЯ за развитие, благоустройство и дизайн на ЦЕНТРАЛНАТА ГРАДСКА ЧАСТ НА ГРАД ДОБРИЧ и разработване на ИДЕЕН ПРОЕКТ за бул. 25-ти Септември, пл. Възраждане и пл. Свобода“. На Обявлението е даден временен референтен номер TED14/2022-063244, като е указано, че ще бъде публикувано на уебсайта на TED на 10.08.2022 г.

След публикуване на Обявлението в официален вестник на ЕС (след 10:00 часа на 10.08.2022 г.) обществената поръчка, включително всички прикачени файлове ще станат видими/публични на Профила на купувача на Община град Добрич в Агенцията по обществени поръчки.“

c