Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Днес е Световният ден на котките

Световният ден на котката се отбелязва на 8 август всяка година. Международният фонд за хуманно отношение към животните стартира кампания през 2002 г., за да повиши осведомеността за котките и да вдъхнови собствениците на котки да измислят иновативни идеи за укрепване на връзките си с техните домашни любимци. Денят насочва и към грижата за бездомните котки.

Котките са символични както в културно, така и в историческо отношение. Те са били почитани в древноегипетската култура. Бастет е древноегипетска богиня, почитана първо под формата на лъвица, а след това като котка. Дъщерята на бога на слънцето Ре, Бастет е древно божество, чиято свирепа природа е променена и подобрена след опитомяването на котката около 1500 г. пр.н.е. През годините котките затвърдиха своето място в популярната култура.

Котките и кучетата са най-разпространените домашни животни по света. Човек може да види в този ден повод да признае радостта и компанията, която котката носи в живота на своите собственици. Трябва обаче да обръщаме повече внимание и на бездомните котки.

Как да бъдем съпричастни: Винаги можете да започнете с осиновяване на котка от приютите за животни. Ако по някаква причина не можете да осиновите котка, винаги има опция да помогнете в някой от приютите за домашни любимци като доброволец. Ще получите възможност да общувате с домашните любимци и дори да прекарате времето си по по-обогатяващ начин.

За да направите този ден – 8 август, по-специален за вашата котка, можете да й покажете колко ви е грижа за нея. Дайте й от любимите й ястия, като риба тон и други храни, които се харесват като лакомство.

c