Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Съзвездие от любими певици ще зарадва публиката в Добрич с концерта "Обич и песен"

Обичани български певци обединяват сили в името на публиката и песента. Йорданка Христова, Тони Димитрова, Силвия Кацарова, Роси Кирилова, Нелина, Теди Кацарова, Мими Иванова и Ева Найденова ще гостуват на публиката в Добрич. Концертът им в Летния театър на 9 август от 20,30 часа е част от национално турне "Обич и песен". Неговият първи лъч през юли премина през изключителен успех и пълни театри. Първата спирка от втория, августовски, лъч е Добрич.

Броени дни преди звездния концерт повече за него и това какво да очаква публиката в Добрич разкри неговият инициатор и организатор Евгени Боянов, когото наричат още Мениджъра на звездите.

Евгени Боянов

Евгени, съзвездие от  изпълнителки, любими на поколения българи, ще представи в Летния театър в Добрич концертът „Обич и песен“. Осем от най-обичаните имена на родната музикална сцена - Йорданка Христова, Тони Димитрова, Силвия Кацарова, Роси Кирилова, Нелина, Теди Кацарова, Мими Иванова и Ева Найденова, ще изпълнят неостаряващите си хитове, а някои от тях ще представят и свои нови песни.  Какво ви събра, какво ви провокира за това турне?

Събра ни общата ни любов към песента, към изкуството. Те самите имаха желание за подобен тип турне, но досега не се доверяваха на други колеги. И аз съм много щастлив от тяхната оценка и доверие. Надявам се да е по достойнство. Щастлив съм, чу осемте диви, както ги наричам аз, са част от моя отбор. Те са певици, които всички обичат, но не са били досега на такова турне. Не са се събирали в този състав. И мисля, че в това е разковничето на успеха.

Все пак, чия беше идеята това да се случи и как се случи?

Всъщност отдавна имах идея да организирам музикално турне, защото вече 13 години работя в тази сфера. В един много хубав период от живота бях отдаден докрай, от „а“ до „я“, на великата Стоянка Мутафова, което не даваше възможност да се организира подобно мащабно турне. Вероятно можех, но знаех, че едно от двете неща ще забуксува, а аз не обичам така. След като Мутафова си отиде, ни сполетя пандемията. Но и тя отмина. И ето, че тази година обединихме нашата обич и песен в едно и я подарихме на публиката, а тя ни отвърна със същото.

Щастлив съм да споделя, че първият лъч от турнето премина през месец юли. В три от четирите града не само театрите бяха пълни до краен предел, а и имаше правостоящи, което е рядък успех в тези трудни времена за културата. Щастлив съм.

Кои са певиците, които ще бъдат и на сцената в Добрич?

Йорданка Христова, Силвия Кацарова, Тони Димитрова, Мими Иванова, Роси Кирилова, Ева Найденова от легендарната „Тоника“, лицето на българския фолклор от последните години, очарователната Нелина, и Теди Кацарова. Богат и пъстър е афишът. Хубав букет от стилове и жанрове. Защото, макар и 6 от певиците да са естрадни, те са толкова индивидуални и различни, че всяка сама по себе си е жанр и стил в музиката. Но една е идейната линия – на хубави, мелодични песни. На сцената звучат както добре познатите хитове на всяка една от тях, така се представя и нов репертоар, и хората са доволни. Обратната връзка с публиката, показва, че аудиторията дава добра оценка, което е изключително приятно и стимулиращо.

Казваш, че тези големи имена на българската музика за пръв път са в такава компания. Преоткриха ли се една друга по време на турнето?

Те са работили в други сборни концерти, включително и в НДК. Но на турнета не са пътували. Имам самочувствието, че събрах доста големи звезди на едно място. Трудно ми е да преценя дали се преоткриха. По време на първия лъч от турнето аз имах труден момент в личен аспект, загубих баща си след концерта в Пловдив, и това не ми даде възможност да общуваме много. Сега ще имаме тази възможност и ще разбера дали са се преоткрили.

Казваш, че има нови песни в репертоара, който представят. Можем ли да очакваме след края на това турне да има съвместен албум. Ще има ли продължение тази приказка?

Имах такава идея, но времената са много особени и не съм много сигурен доколко това е добра възможност, доколко се купуват албуми, а издаването на такъв продукт е скъпо удоволствие. Вече интернет, YouTube дава прекрасна възможност песните да се слушат. Но, не е невъзможно да издадем албум. Това е най-лесното. Подготвяме нещо друго - по-сериозно и по-мащабно – това е големят финален концерт „Обич и песен“, който ще се състои на 18 октомври в зала 1 на НДК в София. Там ще се включат и много други техни колеги и става „Обич, песен и приятели“. Лайтмотивът е годишна среща на гилдията.

Определено сякаш гилдията има нужда от такива срещи и приятелство един към друго. Нещо такова е не само красиво и обнадеждаващо за българската музика на фона на неособено позитивни случки напоследък...

Щастлив съм да се похваля, че при нас няма негатив. Нито на сцената, нито зад кулисите. Както каза Тони Димитрова, че когато обичта е песен, и песента е обич, се събират хората, които обичат да са заедно и те предават своята енергия и емоция и песен на публиката и се получава една взаимност, която е невероятна. Изкуството е спасение, защото наистина живеем в трудни времена.

Хората имат остра нужда. Те идват с усмивка, с трепетно очакване и си тръгват с нещо повече от усмивка, защото са изключително заредени. Направи нещо впечатляващо – пълни зали, погледи заредени с любов към музиката и позитивизъм, което е страхотно.

Кои са изпълнителите, които не бяха в първия лъч, но се включват сега и ще излязат на сцената в Добрич?

Мими Иванова не участва в първия лъч, беше специален гост в Пловдив. През август Мими Иванова и Ева Найденова се присъединяват към шестте певици, които участваха в турнето през юли. Добричлии първи ще видят спектакъла в най-мащабния му вариант. През август първо идваме в Златна Добруджа.

За включването на Добрич в турнето допринесе ли и връзката на Силвия Кацарова с града?

Определено - това, че Силвия Кацарова е добричлийка, а Теди пък е половин добричлийка. Нелина, която е фолклорният цвят в нашите концерти, изключително добре изпълнява добруджански фолклор. Едни от най-добрите й фолклорни интерпретации са именно на добруджанския фолклор. Концертът в Добрич няма да мине без химна на Добруджа „Мило ми е мамо“ и други образци на североизточния фолклор. Смятам, че ще бъде много емоционално за добричлии. А Ева Найденова и Мими Иванова споделиха, че отдавна не са излизали на сцената в Добрич.

Вярвам, че ще бъде истински празник за сетивата. Много хора отсега пишат, че са закупили билети, че ни очакват. Хубаво е, че имаме обратна връзка и съм щастлив.

Откъде могат да се закупят билети за концерта?

Билети се продават и на каса на Младежки център, и онлайн. Организаторката в Добрич каза, че от много време не е имало толкова голям интерес към културно събитие в града и аз съм безкрайно щастлив.

Отчитам, че е отпускарски сезон, че много добричлии са ангажирани в земеделието, че Варна е близо. Но аз много обичам Добрич и имам особено отношение към добричката публика. Обичам атмосферата на града и съм щастлив, че ще направим концерт тук.

c