Култура Общество

Отбелязваме Деня на милосърдието и 77 години от трагедията в Хирошима и Нагасаки

На 6 август 2022 година се навършват 77 години от атомните бомбардировки на японските градове Хирошима и Нагасаки. На този ден през 1945 година Хирошима e взривена първата в историята на човечеството атомна бомба. Градът e превърнат в руини, а стотици хиляди хора умират. В памет на трагично загиналите 6 август е обявен за Ден на милосърдието и за Световен ден на борба за забрана на ядреното оръжие.

Световният ден на борбата за забрана на ядреното оръжие има за цел да обедини действия от страна на международната общност за спиране на ядрената надпревара и забрана и премахне тези оръжия.

Атомната бомбардировка над Хирошима и Нагасаки е военна операция, проведена от ВВС на САЩ срещу японските градове по време на Втората световна война.

В утрото на 6 август 1945 г., американският бомбардировач B-29 „Енола Гей“ хвърля над японския град Хирошима атомна бомба „Little Boy“ (в превод от английски „Малчугана“). Бомбата се взривява на около 600 метра над повърхността, при което на място загиват около 70 – 80 000 души. Зоната на пълно разрушение е около 1,4 км в радиус. Пожарите, избухнали след взрива, засягат около 11,4 кв.км. 90% от зданията са унищожени или силно повредени.

Три дни по-късно е хвърлена и втора атомна бомба – „Fat Man“ („Дебелака“), с която е разрушен град Нагасаки.

Изчисляването на човешките жертви от двете бомби е затруднено от няколко фактора – ниска достоверност на записките за населението, правени по това време в Япония, огромното количество жертви, починали малко по-късно или години след бомбардировките, както и стремежът да бъде преувеличен броя на жертвите от японска страна, в зависимост от политическите намерения.

Счита се, че жертвите в Хирошима са между 90 000-140 000 души, а в Нагасаки между 60 000-80 000, като болшинството са сред цивилното население. Други източници посочват 330 000 убити, 476 000 ранени и 9 200 000 бездомни.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.