Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

"Йовкови наследници" извървяха пътя на водата до чешмите в Тервелско

Младежите от КАФК "Йовкови наследници" извървяха пътя на водата до чешмите в мерата на с. Кочмар - Бекилера (някогашната турска махала) и Чукойската чешма в румънската махала по времето на Румънската окупация на Южна Добруджа.

Между двете чешми/махали са се разполагали българските къщи и градини, черпили щедро от дълбоките изворни води, доведени от незнайни майстори до чучурите на каменните чешми. Те съхраняват истории, свързани с битките на конницата на ген. Колев през есента на 1912г. При Бекилера се събира българското население от Поп Груево, Подслон, Жегларци и Кочмар, когато научава за освобождението на Куртбунар, за да посрещне победните ескадрони. А при Чукойската чешма, която е била в някогашния център на селището, са наградени най-храбрите конници.

На събитията от онази есен нашият патрон Йордан Йовков посвещава разказа "Триумф", а признателните хора от Кочмар са именували читалището си "Белият ескадрон", споделят от клуба.

В град Тервел на 2 септември т.г. ще бъде открита паметна плоча с лика на ген. Колев. Специално за това събитие младежите ще проучат повече краеведски истории, за да ги споделят с повече хора.

Пътя на чешмите изминаха Габриела Стоянова, Дамла Тасин, Дилек Ибрахимова, Есил Шабан, Ивайла Иванова, а техен гид беше Костадин Станчев.

c