Водещи новини Общество

След 12 дни без капка вода жителите на с. Рогачево ще протестират, проблемът е хроничен

Жители на балчишкото село Рогачево се жалват за системен проблем с водоподаването

Дългогодишен проблем с водоподаването в с. Рогачево изкарва на протест жители, гости и представители на туристическия бранш. Протестът ще бъде мирен и ще се състои в понеделник от 8.30 до 10.30 часа на кръстовището на пътя Оброчище – Албена, до бензиностанцията.

Протестиращите са подали и жалба подписана от над 240 човека до Омбудсмана, Комисията за защита на потребителите, Областния управител, ВиК Добрич, ДКЕВР и до други институции с искане за спешни мерки за трайно и качествено отстраняване на дългогодишния проблем.

Проблемът с безводието е от години, казва Неда Кудева-Филипова, която има имот там. По думите й през лятото жителите на курортното селото се увеличават и проблемите се задълбават. Имало много аварии по водното трасе между ПС Батово и Рогачево, което е около 15 км. „Тръбите са стари, авариите се отстраняват, но излизат други. Дебитът на водата не е достатъчен да захрани селото, особено през лятото“, посочва Филипова.

12 дни в селото не е имало капка вода. „По-младите мъкнахме туби от съседните села, а по-възрастните не знам как са се оправяли. Има Ковид, не можем да се измием. Преди тези 12 дни, в продължение на три седмици водата спираше постоянно“, казва жената.

По думите на Ирена Петрова от Рогачево проблемът е отстранен от няколко дни, като за последно е нямало три дни водаq а преди това две седмици е имало вода за по 1 час.

Водата дошла преди два дни, а от ВиК уверили, че повече няма да има проблеми. Местните жители смятат, че трябва да се търсят и други варианти и решения. В селото имало сондаж, имало и частен водопровод, строен преди години, който може в критични моменти да бъде свързан към мрежата. Това обаче било трудно за осъществяване.

Проблемът с водата е в цялото село, като освен постоянните и сезонните жители, страда и безнесът в селото, където има стотици туристи. По думите жители на селото, туристи идват за три дни и след като за това време нямат вода отменят десет дневни резервации си тръгват разочаровани.

Кметският наместник на Рогачево Илиана Димитрова посочи, че по постоянен адрес жителите на селището са 150 човека. През зимата там пребивават около 100 души, а през лятото – десетки пъти повече. Има хотели, къщи за гости и летни имоти, селото се препълва и водата не стига.

„Водопроводът е около 60-годишен, строен е за 20 къщи, а сега потребителите са много повече. Проблемът с лошото водоснабдяване е стар – помня, че още през 90-те години ходехме да се къпем в с. Кранево. Има често аварии, които е трудно да бъдат намерени къде са точно. Проблемът се решава на парче и временно. Искаме някой да ни чуе“, сподели тя пред Про Нюз Добрич.

Въпреки че вече имат вода, жителите на Рогачево ще протестират.

Потърсихме Димитър Николов, началник на ВиК-район Балчик. „Към момента всички аварии по трасето са отстранени и вода има. Действително имаше един дълъг период, в който водата беше недостатъчна, вследствие на многобройни аварии по трасето. То е в гориста местност и е изключително трудно достъпно, с трудни за откриване и отстраняване аварии. Колегите са работили без почивки, до късно вечер, за да се отстранят повредите. В момента има вода до всички абонати, нямаме сигнали за липсата й. Нещата са свързани – отвориха се доста аварии, а и през лятото хората в селото са много повече. Преди три години имаше по-чести проблеми, с по-дълги периоди на безводие. Тогава подменихме около 1,5 км от трасето. Надявам се да можем да подменим още някакъв участък. Не става наведнъж, защото е непосилно за ВиК“, коментира той.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.