Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Партиите не постигнаха консенсус за РИК Добрич, четири формации искат мястото на председателя

Политическите партии и коалиции в област Добрич не постигнаха съгласие за ръководните длъжности в Районната избирателна комисия в Добрич за изборите за Народно събрание на 2 октомври. Областният управител Здравко Здравков ще изпрати в ЦИК документите за назначаване на комисията.

В състоялите се днес консултации в областната управа участваха представители на парламентарно представените партии и коалиции – „Продължаваме промяната“, Коалиция „ГЕРБ – СДС“, ПП „Движение за права и свободи“, Коалиция „БСП за България“, ПП „Има такъв народ“, Коалиция „Демократична България – Обединение“ и ПП „Възраждане“.

Съставът на РИК трябва да е с общ брой от 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели, секретар и членове. Съотношението между партиите и коалициите е: „Продължаваме промяната“ – 4 членове, коалиция „ГЕРБ – СДС“ – 3 членове,  ПП „Движение за права и свободи“ – 2 членове, и по един член от коалиция „БСП за България“, ПП „Има такъв народ“, „Демократична България – Обединение“ и ПП „Възраждане“.

От „Продължаваме промяната“ поискаха председателското място в РИК като най-голяма парламентарно представена партии и издигнаха кандидатурата на Десислава Ангелова – юрист с дългогодишна практика. Според ПП тя е „човек с чест и достойнство“ и успешно ще се справи с ръководството на РИК.

От ГЕРБ-СДС издигнаха за председател юристката Цонка Велкова. Мотивът беше, че тя има голям опит и вече блестящо се е справила в четири вота през миналата година (три за НС и един за Президент).

От ДПС поискаха мястото на секретар или председател и посочиха за кандидат Мелекбер Абил, която е била досега секретар на РИК. БСП издигнаха за зам.-председател или секретар на РИК юристката Руслава Гавраилова – също член на РИК през м.г.

ИТН, които ще имат 1 член в РИК, първоначално поискаха зам.-председателското място, а в хода на разговорите решиха, че искат председателското. Техният кандидат е Диана Далакманска, която м.г. бе зам.-председател на РИК.

ДБ предложиха за член на избирателната комисия адвокат Даниела Денчева, с опит като член на ОИК и РИК в годините.

„Възраждане“ поискаха секретарското място и издигнаха Йорданка Йорданова – магистър по икономика.

По време на разговорите партиите не постигнаха консенсус относно разпределението на постовете в РИК. Те се обединиха около мнението, че по-добре ЦИК да вземе решението и да назначи членовете на комисията.  

Постъпилите документи от политическите сили заедно с протокол от проведените консултации ще бъдат изпратени в Централна избирателна комисия за служебно назначаване на РИК Добрич за предстоящите парламентарни избори.

ЦИК трябва да назначи Районните избирателни комисии до 12 август, а от следващия ден те трябва да заработят.

Според приетата от ЦИК хронограма, до 17 август вкл. ще се приемат документите за регистрация на партиите и коалициите, които искат да участват в изборите на 2 октомври. Инициативните комитети ще подават заявленията си за регистрация до 22 август вкл.

Листите с кандидатите за депутати ще се подават и регистрират в РИК до 17:00 часа на 30 август, а жребият, който ще определи поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите, ще бъде изтеглен в ЦИК на 31 август.

c