Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Любителите на бирата празнуват Международния ден на хмеловото питие

Международният ден на бирата се празнува в първия петък на август. Денят се отбелязва за първи път през 2007 година в Санта Крус, Калифорния, САЩ. От създаването насам си Международният ден на бирата се е превърнал от малко местно събитие в западните Щати, в световен празник в много държави, на всички континенти.

Официално международният ден на бирата има три цели - да се събират приятели и се наслаждават на вкуса на бирата, да празнуват хората, заети с производство и дистрибуция на бира, да се обединяват любителите на питието от всички нации заедно в един ден.

Участниците се насърчават да си подаряват и разменят бири и да изразяват благодарността си към пивоварите, сервитьорите и другите хора, свързани с бизнеса. Насърчава се в този ден участниците да напуснат зоната си на бирен комфорт и да пробват нещо различно от друга страна и култура.

Международният ден на бирата се празнува освен в САЩ, откъдето е тръгнал, също и в около 50 държави.

Популярни форми на събития по повод Международният ден на бирата са:

  •          опитване на нови или редки бири;
  •          бирени полети;
  •          вечер на загадките;
  •          игри;
  •          демонстрации и съчетаване на бири с храна.

От 2007 до 2012 г. международният ден на бирата се празнува на 5 август. След 2012 г. основателите са направили проучване сред почитателите и избрали да преместят празника да е винаги в първия петък на август.

c