Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Трихограмата – био начин за справяне с пеперудата, която унищожава пролетниците в област Добрич

Проблемът с ливадната пеперуда, която унищожава пролетниците в област Добрич, не е преминал. Регистрираното в средата на месец юли масово нападение на неприятеля продължава. Пеперудата прави трето поколение и ако не се вземат незабавни мерки, има опасност догодина да се натрупа огромен запас от този неприятел по нивите и полетата, който на 100% да компрометира посевите. Това каза пред журналисти Людмил Стоянов от „Органик инвест био защита“ ООД. Компанията е възобновила след повече от 30 години промишленото производство на трихограма – биологичен агент, полезно насекомо, което се използва в борбата срещу вредните насекоми.

Популацията на ливадната пеперуда се увеличава и напада не само пролетниците, но и всички основни полски култури, посочи Петко Василев, председател на Асоциацията на семенарската индустрия в България. Специалистите смятат, че след слънчогледа пеперудата ще се прехвърли на царевицата, ще пострадат и овощни градини, полезащитни пояси и др. Най-изострен е проблемът в морските области, но вредителят навлиза и във вътрешността на страната, достигнал е до Софийското поле. Сериозен проблем има и в Румъния, и в гръцка и турска Тракия. Турците казвали, че тази година ще имат с 15% по-слабо производство на олио.

Ливадната пеперуда се размножава ударно и в градовете, в Добрич тя вече се забелязва навсякъде.

Според Стоянов земеделците спешно трябва да приложат метода с колонизирането на трихограмата. Това е микроскопична оса, яйчен паразит, който унищожава яйцата на пеперудата. Методът е познат от 1871 година, първоначално се е използвал в САЩ, след това през 20 век навлиза в Русия и Европа. В България той се е използвал преди 1990 година масово, за различни земеделски култури.

„Трихограмата съществува в природата, но плътността й не е достатъчна да се бори с неприятеля. Затова се налага да се приложи метод на сезонната й колонизация. За целта се използва промишлено произведена трихограма, която с дронове може да бъде равномерно разпръсната в цялата нива, за да достигне до всички снесени яйца от пеперуди. Точно сега, този момент е много подходящ за използване на трихограма – когато пеперудата започне да снася яйца“, коментира проф. Вили Харизанова, декан на факултета по растителна защита и агроекология в Аграрния университет в Пловдив.

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова припомни, че държавата в лицето на БАБХ не реагира своевременно и разреши третиране на засегнатите слънчогледови площи с 6-дневно закъснение, при положение че всеки ден и час бе важен за земеделците.

Засегнати от нападение на ливадна пеперуда са една трета от площите със слънчоглед в област Добрич, които са общо 853 850 дка. „Те са третирани с инсектициди, вкл. с трихограма. Но популацията се разширява, а някои колеги не осъзнават, че в полетата има проблем с идеята, че слънчогледът ще се жъне до две седмици. Така че проблемът ще надхвърли тези 30%. Това ще намали добивите, но няма да наруши производството на олио в страната“, посочи тя.

c