Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Над 150 хил. лв. икономии от сметки за електроенергия отчита „Албена“ АД след 100 дни производство на ток от соларни панели

Над 150 хил. лв. са спестените средства за електричество, отчита „Албена“ АД в края на първото тримесечие от експлоатацията на фотоволтаичните централи, монтирани в началото на м. май т.г. върху покривите на 12 хотела в комплекса.

От ръководството на "Албена" АД коментираха, че изчисленията са направени на база средната цена за МВтч за съответния месец – май, юни и юли. През отчетния период съоръженията са произвели близо 385 000 кВтч чиста енергия от слънцето, използвана напълно за покриване на собствени нужди. От "Албена" АД припомнят, че общата пикова мощност на централите възлиза на 1500 кВт, а направената инвестиция за привеждането им в експлоатация е на стойност близо 2.5 млн. лв. По предварителни данни годишно ще бъдат спестявани между 2000 и 2500 МВтч електроенергия, ще бъде намален въглеродният отпечатък на компанията, както и ще бъдат намалени загубите при преноса, тъй като енергията ще бъде използвана на мястото, където е произведена.

c