Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Биенале "Българските следи по света - с палитра, камера и слово" по идея на Венета Ненкова от Добрич

В сградата на БАН на площад „Народно събрание“ 1 беше открита изложбата „Българските следи по света – с палитра, камера и слово“ по идея на добричлийката Венета Ненкова. Биеналетосе провежда под патронажа на БАН, Министерството на образованието и науката на България, Българското посолство в Рим.

На откриването присъстваха гости от много български училища в чужбина. Сред присъстващите беше председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, който с интерес прие да сподели особената си загриженост за българските деца в чужбина, имайки предвид, че някои от неговите внуци също живеят извън България. Изключителна подкрепа получи биеналето в лицето на АБУЧ (Асоциацията на българските училища в чужбина) и неговият председател д-р Ирина Владикова. За прекрасната инициатива сподели няколко думи и новият изпълнителен директор на Агецията за българите в чужбина Райна Манджукова, която от години работи за каузата на българските училища извън пределите на страната.

Партньори на събитията са Асоциация на българските училища в чужбина, Българският културен институт в Рим, Национално издателство “Азбуки“, Ротари клуб Добрич, Асоциацията на българските екскурзоводи, Нациоален археологически институт с музей при БАН.

В конкурсната програма участваха  около 100 деца и ученици от 6 до 18 годишна възраст, разделени в три възрастови групи. Особено активни бяха участниците от Великобритания, Германия, Франция, Италия и САЩ, които представиха живописни творби, графики, но и  късометражни документални филми.

Първоначално биеналето беше насочено само към българските деца зад граница, използвайки контактите и членството на организаторите в Асоциацията на българските училища в чужбина.  Скоро след обявяването на конкурсната програма пристигнаха запитвания и от България. Така половината от участинците се оказаха българчета от България, голяма част от студио „Стела и Дара“ от Добрич.  Добруджанското участие в биеналето не спира до тук: дизайнерът на логото и корицата на отпечатания тематичен албум е Нели Ненкова, а консултант-дизайнер на книгата е един друг добричлия  - Светослав Тачев, който от дълги години живее и твори във Франция.

Медиен партньор на биеналето „Българските следи по света - с палитра, камера и слово“ е националното издателство „Азбуки“, което е и издател на тематичния албум.

  Документалните филмчета можете да откриете в youtube канала на биеналето:  

https://www.youtube.com/channel/UCvGGA-TpPKScdxXDs3sSY6A

Наградите за победителите са предоставени от Националния археологически институт с музей при БАН под формата на посещения и книжни подаръци на научни каталози и интересни изложби, съобразени с възрастта на децата. Ротари клуб Добрич осигури за победителите професионални туристически обиколки в Лондон.

Журито на младежкото международно биенале е съставено от професионални български художници и кинодейци, живеещи в Канада, Франция, Италия и Германия. Председател на журито е Анна Мария Петрова-Гюзелева, а членове на журито бяха Нели Ненкова (Канада), Светослав Тачев(Франция), Теменуга Бабанова (Италия), Жана Яковлева (Италия) и Борислав Петранов (Германия).

c