Бизнес Водещи новини - дясно Добрич Здраве Общество

Нови ЕКО контейнери за предаване на PVC бутилки са разположени на 10 места в Добрич

10 нови контейнера за разделно събиране на отпадъци пластмасови опаковки от напитки до 3 литра постави фирма ЕКОПАК в Добрич.

Целта на екокампанията е до 2030 година 90% от пластмасовите бутилки от напитки да бъдат събирани и предавани за рециклиране именно по този начин.

От началото на август 2022 г. жителите на град Добрич вече могат да събират разделно празните си пластмасови бутилки в 10-те нови специализирани съда. За позиционирането им, от ЕКОПАК България са избрали оживени места, в рамките на пешеходни зони и паркове в град Добрич.

Ако бъдат събрани разделно, пластмасовите бутилки за напитки са материал, които ефективно може да бъдат рециклиран и от него да бъдат произвеждани нови бутилки за напитки. Това е стремежът, заложен в директивата на Европейския парламент за опаковките и отпадъците от опаковки от 2018 година. Тя гласи, че най-късно до 2029 година България трябва да събира 90% от пластмасовите PET опаковки за напитки и да влага най-малко 30% рециклиран материал в новите бутилки. До момента от рециклираният PET материал се произвеждат основно дрехи, чанти и други продукти за многократна употреба. Но предстои това да случва в много голям мащаб и с производството на нови бутилки за напитки. По този начин се затваря кръга на потребление и бутилката отново ще се превръща в бутилка.

Бутилките, събрани от новите специализирани контейнери също помагат за осъществяването на тази кауза.

Новите съдове са предназначени само за отпадъци от пластмасови опаковки от напитки до 3 литра и целта им е да подпомогнат изпълнението новите цели за разделно събиране, наложени по директива на ЕС и наредба на МОСВ.

Автомат за събиране на празни пластмасови бутилки и метални кенове монтират в магазин в Балчик

От местната общинска управа призовават всички граждани на Добрич да използват новите съдове, както и съществуващите жълти контейнери за метал и пластмаса, “за да може по-голяма част от отпадъците от опаковки да се превърнат в нови продукти и да НЕ остават в природата или депата стотици години”.

Нови контейнери са разположени на следните 10 места:

  • Паметник “Хан Аспарух” – влизане от Варна вдясно          
  • Паметник Хан Аспарух – голямо пространство;                   
  • ЦЗЖП (ЗООПАРК) – голям паркинг                                      
  • Паметник Добротица – ул. Генерал Георги Попов               
  • Вход-изход Скейт парк – градски парк Св. Георги               
  • Паметник Съветският войн – излизане за Варна вдясно    
  • Хотел Грийн Палас – парк до главен път вдясно                 
  • Хотел Грийн Палас – парк до хотела вдясно                       
  • Хотел Грийн Палас – до колчетата и градината с цветята  
  • Хотел Грийн Палас до главен път – пешеходна алея          

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.