Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Йорданка Костадинова: Показахме, че парите от хазната могат да стигнат до хората, а не до чекмеджетата на властта

Това заяви за Про Нюз Добрич Йорданка Костадинова, депутат от Продължаваме промяната в 47-ото Народно събрание, избрана от област Добрич

Когато полагахте клетва в 47-ото Народно събрание предполагахте ли, че то ще мине през толкова кризи и животът му ще бъде толкова кратък?

Когато се занимаваш с обществена дейност, трябва да очакваш кризи, но война и такава тежка международна енергийна криза, никой не е очаквал.

Животът на 47-то Народно събрание беше кратък, защото Има такъв народ застанаха на страната на задкулисието, като предадоха и собствените си избиратели. Българският избирател е мъдър и вярвам разбира защо беше „бутнат“ кабинетът “Петков”.

Каква част от задачите, които си бяхте поставили в началото успяхте да свършите и кои?

Имайки предвид, че ние сме нова формация, за нас беше важно да покажем нов начин на правене на политика. Ясно показахме, че с ГЕРБ и ДПС няма да се договаряме и те активизираха своите хора във втори и трети ешелон на властта, за да ни саботират. Това, което постигнахме, го постигнахме като екип. Подкрепихме пенсионерите с най-голямото увеличение на пенсиите за последните 15 години, подкрепихме и работещите родители, като тези с две деца ще могат да получат годишно 1200 лева обратно от данъците си. Закрихме специализираните съд и прокуратура, приехме два държавни бюджета за този кратък период, като показахме, че парите от държавната хазна могат са стигнат до хората, а не до чекмеджетата на властта. Аз бях член на Парламентарната комисия по здравеопазване и съм много доволна, че успяхме да осигурим скъпоструващите лекарства за онкоболни деца. Също така, всяко дете с диабет ще може са бъде следено дистанционно за състоянието си. Това стана възможно след законовите промени, които направихме. Важно е да се знае, че оставяме държавата с 1,5 милиарда лева излишък в хазната и 2 милиарда лева по-нисък  външен дълг. Искахме да приемем и антикорупционно законодателство, но бяхме спрени от новото мнозинство в парламента, сформирано от ГЕРБ, ИТН, ДПС и Възраждане. Разочарована съм от Възраждане, те работеха с ДПС и ГЕРБ в този парламент и това беше видимо за всички.

Доволна съм, че, въпреки краткото време, успяхме да осигурим целево финансиране от правителството за редица проекти в област Добрич. Подкрепа  ще получат 11 проекта на общини, които касаят пътища, учили и водопроводна и канализационна мрежа. Те са на обща стойност 15 846 546 лева, от които 10 348 082 лева ще бъдат осигурени през тази година, а останалите - през 2023 г. Освен това беше осигурен ресурс от 565 288 лева за ремонти на училища, детски градини и ясли. Заедно с колегите народни представители от област Добрич направихме нужните стъпки, съвместно с Медицински университет – Варна и Община град Добрич, във връзка с разкриването на филиал на МУ с цел обучение на кадри в областта на здравеопазването. Много са проблемите и законопроектите, по които работихме в рамките на 47-ото Народно събрание. Някои успяхме да завършим, за повечето времето не достигна, но вярвам, че следващият парламент ще даде възможност за това.

Ще продължи ли Вашата политическа кариера и според Вас изборите на 2 октомври ще излъчат ли парламент с по-голям хоризонт?

Оставам обществено активна и съм част от Промяната, така че ще работя за нашите каузи и за региона на Добрич. Надявам се, че избирателят ще ни подкрепи и ще влезем в 48-ото Народно събрание с още повече народни представители. По този начин няма да се налага да правим компромиси, какъвто беше случаят с ИТН. България може да бъде нормална европейска държава, но за да се случи това, трябва българските избиратели да гласуват за промяна, а не за блатото на задкулисието, в което е затънала държавата.

c