Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Тодор Гикински: Без подкрепа от държавата за тока „ВиК Добрич“ няма да оцелее

„Ако няма помощ за тока, ще се натрупат огромни загуби. Без подкрепа от държавата  дружеството не може да оцелее при тази ситуация“, коментира пред Про Нюз Добрич изпълнителният директор на водното дружество Тодор Гикински.

Той посочи като пример, че цената на тока е 1300 лева при разчети от 240 лева за настоящата цена на водата.

„ВиК Добрич“ е намалило количеството изразходвана електроенергия с малко повече от 50%, но и това не е достатъчно, каза още Тодор Гикински.

Припомняме, че цената на кубик вода в областта да стане почти 5 лева предвижда предложение на „ВиК Добрич“  за изменение на цените на В и К услуги, предоставяни от дружеството. То е внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и касае периода 2022 – 2026 г. Изменението на цените е във връзка с изготвения бизнес план за регулаторния период 2022 – 2026 г.

На проведеното на 7 юли редовно Общо събрание на Асоциация по водоснабдяване и канализация коригираният бизнес план на водния оператор не беше приет. При обсъждането му кметовете на общини изразиха категорични становища, че водният оператор трябва да промени политиката си на работа и да работи както по подобряване качеството на услугата, така и за изпълнение на вменените ангажименти - визирани бяха възстановителни работи след отстраняване на аварии. Местните власти подчертаха също, че всяка една община прави инвестиции в инфраструктурата на своя територия според възможностите си, но настояват и водния оператор да има и реализира инвестиционен план.
При подлагане на гласуване „против" предложения бизнес план на водния оператор гласуваха общините град Добрич и Балчик и областният управител - представител на държавата. Останалите гласуваха „въздържал се". Така със 73,16 % предложението на „ВиК Добрич" АД не бе одобрено.

c