Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Почина големият скулптор Величко Минеков – автор на паметника на Хан Аспарух в Добрич

На 93 години от този свят си отиде българският скулптор проф. Величко Минеков, автор на паметника на Хан Аспарух в Добрич.

Величко Минеков е роден през 1928 г. в Мало Конаре, общ. Пазарджик. Завършва специалност “Скулптура” в НХА при проф. Марко Марков и при проф. Любомир Далчев. Преподавател е в същата специалност – 1964 г., доцент – 1967 г., проф. – 1975 г. Назначен за ректор на НХА – 1976 г.

40 години мемориал „Хан Аспарух“ в Добрич

Носител на множество награди, звания, ордени и медали: 1956 – лауреат на VI Международен младежки фестивал в Москва, 1979 – почетен гражданин на Пазарджик и носител на почетния знак на София, 2005 – става първият художник, удостоен със званието „Доктор хонорис кауза на НХА”. Носител е на орден „Стара планина” I ст. за цялостен принос към изкуството. 2015 – първият носител на Национална награда „Константин Величков“ за цялостен принос за развитието на град Пазарджик. Реализира множество монументални паметници в страната и в чужбина.

Негови творби се намират в художествени галерии в страната и чужбина, както и в колекциите на Световната организация по изхранването – Женева, Кенеди Център – Вашингтон, кметството на Антверпен, колекциите на Юго Вутен – Белгия, и Петер Лудвиг – Кьолн, и др.

Проф. Величко Минеков е баща на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков.

Опелото е на 05 август (петък) в храм "Свети Седмочисленици" - гр. София от 12:00 часа.

Погребението на проф. Минеков ще е в 14:30 часа на на Централни гробища.

Източник: Площад Славейков

c