Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Плевели избуяват между плочите пред бившия партиен дом в Добрич (+снимки)

Жалка и грозна картинка представляват плочките, които водят към Регионалната библиотека и десетките други институции в сградата на бившия партиен дом в Добрич.

За поредна година площад „Демокрация” се превръща в ботаническа градина, където между плочите  избуяват всевъзможни треви, а някои плевели вече са с височина около метър. Челата на стъпалата както към библиотеката, така и към драматичния театър, отдавна са изпадали и на тяхно място растат треви.

Още преди три години Про Нюз Добрич постави на общественото внимание проблема.

Тогава от Общината обясниха, че „това е нормален природен процес, който се пресича с химическа обработка. Тя не се извършва, когато е мокро след дъжд, когато духа силно и при други условия, които могат да доведат до намаляване на ефективността на пръскането или до повреждане на други растения в съседство”.

Пред Про Нюз Добрич бившият ръководител на Ботаническата градина в Балчик Ина Манчева, на която изпратихме снимков материал, тогава коментира, че с течение на времето циментът между плочките се разрушава и фугите стават по-дълбоки: в тях попада прах, дъждовете носят и наслагват органична и неорганична материя и всякакви частици, включително семенца на треви.  Тя препоръча да се  вземат мерки, защото с времето ще се настаняват все повече плевели, чиито корени ще рушат настилката.

„Фугите са пълни с пепел, пръст, превърнало се е в почва. Настанили са се растения, някои дори декоративни. На места има папрат, както и всякакъв вид треви. На стълбите на театъра, челата на стъпалата са изпадали заради растителността там”, коментира специалист по озеленяването. Според него, основната причина треви да растат по площада, е непочистване. И добави, че, когато не се почиства тази растителност, започва да руши настилката. Препоръча основно почистване на фугите, защото след като тази растителност се настани, тя започва да пуска коренчета надолу и постепенно започва да руши. Не е безобидна тревичка”, категоричен е той. Според него, най-сигурния начин е да се префугира, но това е доста трудоемко, а ако става въпрос за големи площи – скъпо.

Според друг експерт по озеленяване  трябва да  пръска с хербицид и след това ръчно да се почисти, след което да се сложи фуга, която няма органичен произход – от типа на силиконите или смолите.  

 „Не препоръчвам да се пръска с тотален хербицид. Макар и в градска среда, трябва да мислим за пчелите, а и там все пак минават много хора и не може да се наложи карантина на района. Лесен и безопасен начин е да се поръси със сода бикарбонат, а ако това се стори скъпо на компетентните лица, има и други ефикасни алтернативни начини: воден разтвор от сол и оцетна киселина, само солен разтвор и пр. Трябва да се внимава за околната растителност обаче, защото тя също може да пострада”, коментира и Ина Манчева. Според нея, в никакъв случай тревите, които никнат по площада, не бива да се косят, тъй като корените остават, а изрязването стимулира растението.

Площад “Демокрация” е изграден през 1980 година пред Партийния дом и драматичния театър. Според книгата на краеведа Веселина Малчева “Централните улици на стария град Добрич”, той се намира на мястото на разрушените сгради на Инвестиционната банка и Българска народна банка.

c