Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Деница Сачева: Урокът от 47-ото Народно събрание е, че омразата не е добра основа за градеж

Изпълнихме обещанието политическите различия не пречат, когато става дума за Добрич и добрите каузи в региона - това заяви за Про Нюз Добрич Деница Сачева, народен представител от ГЕРБ-СДС в 47-ото Народно събрание, избрана от област Добрич, областен координатор на ГЕРБ. Тя е бивш министър на труда и социалната политика, народен представител от Добрич също в 45-ото и 46-ото Народно събрание

Когато полагахте клетва в 47-ото Народно събрание предполагахте ли, че то ще мине през толкова кризи и животът му ще бъде толкова кратък?

От самото начало беше ясно, че няма да има пълен мандат, защото управленската коалиция, която се сформира, беше твърде разнородна – идеологически, геополитически, включително и със сериозни различия около това какви реформи и как да се проведат. Т.нар. „споразумение от мола“ беше един списък с тези и желания на различни хора и отделни групи по интереси и не беше никаква програма. Всъщност управленска програма кабинетът тръгна да прави едва когато падна от власт. Иначе що се отнася до кризите, част от тях бяха външни – като войната и бежанците, но рекордната инфлация и високите цени на тока и газа, например, са си изцяло заслуга на политиката на правителството.  На този етап това правителство остава в историята като най-кратко просъществувалото през последните 30 години. За съжаление, сме имали и по-кратки парламенти от този, например 46-ия. Кратките парламентарни и правителствени животи не са в интерес на гражданите, но дълготрайността на живота им зависи от общи принципи, ценности и политики между партиите в коалиция. Партиите не трябва да се събират заедно, защото имат общ обект на омраза. Урокът, който трябва да остане у всички политици за в бъдеще, че омразата не е добра основа за градеж.

Каква част от задачите, които си бяхте поставили в началото успяхте да свършите и кои?

Когато си в опозиция разполагаш с по-малко инструменти, с които да можеш да постигаш целите си, но въпреки това се радвам, че изминалото Народно събрание прие три законопроекта, които бяха предложени от мен и мои колеги от ГЕРБ - СДС. Първият – промените в Закона за насърчаване на заетостта – дава възможност на Агенцията по заетостта да се издирят и да се включат активно на пазара на труда хора, които нито учат, нито работят.  Такива в България са почти 900 000 души, като само младите от тях – тези на възраст между 16 и 25 години – са 160 000. Една голяма част от тези хора са в сивия сектор, работят без данъци и осигуровки, а борбата с недекларираната заетост е една от темите, по които работя още от времето, когато бях министър на труда и социалната политика. Другият законопроект е този за забрана на продажба на райски газ на лица под 18 години, който беше приет в последния работен ден на Народното събрание. Също тогава се прие и третия – промени в Закона за бюджета на НЗОК, който даде възможност на управителя на касата да увеличи възнагражденията на служителите й, които от 1 юли започнаха да обслужват цялостната политика по предоставяне на медицински изделия за хората с увреждания. По мое предложение в Закона за държавния бюджет се прие да бъдат отпуснати допълнителни 50 млн. за целеви помощи за отопление през предстоящия зимен сезон, който ще бъде труден за много семейства. Не на последно място, заедно с Красимир Вълчев и Десислава Атанасова от ГЕРБ- СДС внесохме предложение за допълнителни 177 млн. лв. за образование, което също беше прието и стана част от актуализацията на бюджета за 2022 г. Средствата са насочени към покриване на по-високите разходи за храна и издръжка, за стипендии и за по-високи възнаграждения. Заедно с останалите колеги народни представители от област Добрич работихме активно по отношение на възстановяването на Медицински колеж в града, задавахме множество въпроси за пътната инфраструктура и ВиК в областта, подписахме общо становище против закриването на съда в Каварна. Всъщност това, което обещахме – че политическите различия няма да ни пречат, когато става дума за Добрич и добрите каузи в града – това го и изпълнихме.

Ще продължи ли Вашата политическа кариера и според Вас изборите на 2 октомври ще излъчат ли парламент с по-голям хоризонт?

На този етап продължавам с политическата кариера, очаквам оспорвана и трудна кампания. Рано е още да се правят прогнози. Дано служебното правителство изпълни професионално основната си задача – тази да организира независими и честни избори. Колкото до това, какво ще е бъдещето, ние от ГЕРБ-СДС ще работим за ясно евроатлантическо мнозинство, което в следващото Народно събрание да извърши пълна диверсификацията на газовите доставки у нас,  да спре увеличаването на цената на тока, да проведе съдебна реформа и реална борба с корупцията и да вкара България в еврозоната.

c