Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Веселин Диманов с покана към Добрич за изложбата, посветена на доц. Кристиан Таков

"Съвременният българин няма нужда от така познатото "свобода или смърт", а именно от "свобода и справедливост" - Веселин Диманов, журналист и продуцент

Покана към жителите на Добрич и областта да посетят изложбата "Моралът е доброто", посветена на доц. Кристиан Таков, отправи Веселин Диманов. Тя ще бъде открита тази вечер от 19 часа до Слънчевия часовник във Варна.

"Идеята част от творчеството на доц. Кристиан Таков да се покаже в изложба се роди по време на представянето на дейността и живота му в документален филм. Тогава осъзнахме, че пред нас стои масивен архив от фотографии, който няма как да представим така, че да достигне максимално до хората", каза за Про Нюз организаторът на изложбата.

Така преди няколко месеца се родила идеята да се представят отбрани фотографии и мисли на доц. Таков под формата на изложба. Идеята да има размисли е на неговата майка Галя Йончева. За организаторите е останало да направят подбора и да обвържат снимките на доцента с цитатите му.

"Кристиан Таков остави богато наследство от юридическа литература, много студенти, които е вдъхновил, един от първите радетели за съдебна реформа и един от малкото юристи, които всъщност можеха да обяснят какво реално е съдебната реформа и как тя ще подобри живота в Българи”, споделя Диманов. Той припомни, че доц. Таков води  битката за истина и справедливост от доста дълго време. “И аз смея да твърдя, че днес съвременният българин няма нужда от така познатото "свобода или смърт", а именно от "свобода и справедливост". Свобода, която да ни прави свободни, и справедливост, която да ни поведе напред. Той беше именно олицетворение на тези ценности - свобода и справедливост", подчерта Веселин Диманов.

Документалният филм за живота и творчеството на доц. Кристиан Таков ще излезе на 7 ноември т.г., като на 10 ноември ще бъде представен във Варна. Защото организаторите вярват, че датата 10 ноември, също като доц. Таков, носи духа на промяната.

Изложбата е организирана от Веселин Диманов, Биана Гунчева, която свързва снимките към цитатите, Фелия Барух - куратор, Роси Михова, Биляна Славкова, Ивайло Петров, Kontur Creative и самата майка на доц. Таков Галя Йончева. В организацията се включват и десетки доброволци.

По думите на Диманов едно от най-големите предизвикателства за организацията е било именно как да се подредят паната така, че да представят история.

Доц. Таков успяваше да разобличи лошите без да обижда. Именно и затова любимият цитат на Диманов е "Бъдете будители, но не будете никого силом! И не размахвайте юмрук, а протегнете ръка!" "Няма как да размахвате юмрук и да очаквате някой да ви подаде ръка", споделя още Веселин Диманов.

Варна е третият град, в който се спира изложбата, след София и Пловдив.

Снимките датират от 1984 до 2017, коато доц. Таков напусна този свят.

Преслав НЕЙЧЕВ

c