Водещи новини Политика

Президентът насрочи изборите за 2 октомври и назначи служебно правителство с премиер Гълъб Донев

На основание чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът Румен Радев подписа указ за разпускане на 2 август т. г. на 47-ото Народно събрание и насрочва предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

С друг указ президентът Радев назначава служебно правителство от 2 август с премиер Гълъб Донев. Това е четвърто служебно правителство, което назначава президентът Радев. Кабинетът ще има четирима вицепремиери. Служебен вицепремиер по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика става Лазар Лазаров.

За служебен вицепремиер по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията е назначен Христо Алексиев.

Вицепремиер по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи става Иван  Демерджиев.

Атанас Пеканов е назначен за служебен вицепремиер по управление на европейските средства.

Служебен министър на финансите става Росица Велкова-Желева, служебен министър на отбраната – Димитър Стоянов, служебен министър на здравеопазването  – Асен Меджидиев. Служебен министър на регионалното развитие и благоустройството ще бъде Иван Шишков, служебен министър на образованието и науката – Сашо Пенов, служебен министър на външните работи – Николай Милков. За служебен министър на правосъдието е назначен Крум Зарков, за служебен министър на културата – Велислав Минеков, за служебен министър на околната среда и водите – Росица  Карамфилова-Благова, за служебен министър на земеделието – Явор Гечев. 

Служебен министър на икономиката и индустрията става Никола Стоянов, служебен министър на енергетиката – Росен Христов, служебен министър на иновациите и растежа – Александър Пулев, служебен министър на туризма – Илин Димитров, служебен министър на младежта и спорта – Весела Лечева, а Георги Тодоров ще бъде служебен министър на електронното управление.

Държавният глава ще представи задачите и приоритетите на служебното правителство на церемония в Гербовата зала в президентската институция утре от 12:00 часа.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.