Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

МБАЛ-Добрич получава най-добрия апарат в света за обгрижване на бебета

Специализирана апаратура „Двойностенен интензивен инкубатор и реанимационна маса, комбинирани в един апарат“, произведен в Япония, ще получи като дарение Отделението по неонатология на „МБАЛ-Добрич”, съобщават от лечебното заведение.

Дарението е на стойност  50 000 лв. и е от бюджета на Община Добрич. Решението е на Общинския съвет при актуализацията на бюджета за 2021 година след среща на д-р Йовка Тихонова, завеждащ Отделението по неонатология и д-р Георги Желязков, изпълнителен директор на болницата с кмета Йордан Йорданов, на която те се обърнаха към Общината с молба за помощ.

Новата придобивка включва в едно интензивен инкубатор, реанимационна маса и термична маса и е най-доброто в света, производство на водеща японска фирма, известна с факта, че не прави компромиси с качеството. Апаратът е без аналог и с него Неонатологията в Добрич ще се нареди на челните места в страната.

 Отделение по неонатология е  единствено за град Добрич и Област Добрич. В отделението се приемат и лекуват новородени и недоносени деца, родени в Отделение по акушерство и гинекология /ОАГ/ на „МБАЛ-Добрич“АД, както и тези със забавена послеродова адаптация от ОАГ- гр.Балчик и гр.Каварна. Ежегодно броят на преминалите през отделението новородени и недоносени бебета е ~ 840. През Интензивен сектор на Отделение по неонатология са преминали- 110-115 деца годишно, нуждаещи се от интензивно лечение.

Дарението ще бъде връчено на 3 август от кмета на град Добрич Йордан Йорданов .

c