Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Напрежение на границата между Косово и Сърбия

Сирени за въздушна тревога бяха чути в Митровица в Северно Косово в неделя следобед, като доклади от местни медии показват, че голямо присъствие на автомобили за спешна помощ е забелязано в целия район. Според местни доклади сирените са спрени след три часа.

Сърбите започват да строят барикади, а косовските специални сили блокират границата.

Засега не е известно как е започнал инцидентът. Съобщава се, че някои пътища в района са затворени.

“Пред новата база на самопровъзгласилата се косовска гранична полиция, в близост до административния пункт "Ярине" бяха разпределени много бойци от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки” - предаде сайтът Vecernje Novosti

Сръбското министерство на отбраната опроверга официално информация за разполагане на военни части на територията Косово и Метохия и призова да не се разпространяват дезинформации.

Косовската полиция обяви в неделя вечерта, че е затворила за движение граничните пунктове „Ярине” и „Бърняк" поради блокади, поставени по тези пътища. Съобщава се, че пътните блокади са били поставени от местни сърби, които са протестирали срещу мерките, които Косово ще въведе през нощта. Останалите гранични пунктове работят нормално, съобщиха от полицията.

„Сърбия никога не е била в по-сложна и трудна ситуация, отколкото е днес“

В неделя сръбският президент Александър Вучич заяви, че Сърбия "никога не е била в по-сложна и трудна ситуация [по отношение на Косово], отколкото е днес", според телевизия N1.

Вучич поиска всички страни да запазят мира, но предупреди, че "ако не искат да запазят мира, казвам ви - Сърбия ще спечели".

Освен това в неделя сръбският политик Владимир Джуканович написа в Twitter, че „Всичко ми изглежда, че Сърбия ще бъде принудена да започне денацификацията на Балканите. Иска ми се да греша“. Русия твърдеше, че иска да "денацифицира" Украйна малко преди да започне нахлуването си в страната през февруари.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отговори на напрежението в неделя вечерта, като каза, че планът на Косово да изисква временни документи за сърбите "е стъпка към изгонването им от Косово".

„Русия призовава Прищина и зад нея САЩ и ЕС да спрат провокациите и да зачитат правата на сърбите в Косово“, добави Захарова.

Министърът на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевич написа в Туитър в неделя вечерта: „Следейки отблизо събитията в Северно #Косово, всички, особено в #Сърбия, трябва да запазят хладнокръвие и трябва да избягват подстрекателска реторика и действия.

Новинарският сайт KoSSev съобщи в неделя вечерта, че е бил обект на DDOS атака, като добави, че неговият ИТ екип работи за възстановяване на функционалността. Атаката започна около два часа след като сирените започнаха да звучат в Митровица, според сайта.

Преслав НЕЙЧЕВ

Източник: Йерусалим поуст / Jerusalem Post

Източник: Апелайн Петит / Appeline Petit

Източник: Вечерние новости / Vecernje Novosti

c