Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

8 години по-късно Сополанкото и Долара от Добрич влязоха в затвора – за броени дни

Осем години след като бяха заловени за трафик на синтетична дрога Росен Асенов Ников – Сополанкото и синът му  Асен Росенов Асенов – Долара, влизат в затвора. Присъдите им обаче са такива, че двамата ще останат зад решетките само броени дни.

Присъдата на бащата след постигнато споразумение с прокуратурата в Шумен е една година и 5 месеца лишаване от свобода. След като се приспадне времето на първоначалното му задържане, мярката за неотклонение, както и 112 дни домашен арест се оказва, че му остават да лежи едва 23 дни, които той да прекара зад решетките. Това сочи информацията на Окръжния съд в Шумен, който водеше делото срещу бандата на Байчото от Нови пазар,  заловена през 2014 година да прекарва незаконно през турската граница 90 кг прекурсори. Част от нея бяха бащата и син от Добрич.

Докато траеше разследването, единият от задържаните почина. Обвинителния акт срещу останалите четирима обвиняеми беше внесен в съда през май 2017 година след продължило три години разследване. Тарторът на бандата и другият участник бяха осъдени още същата година.

Делото срещу двамата добричлии – баща и син, обаче се точи вече 5 години. То е имало 38 заседания, от които 36 са били отсрочени  по различни причини, съобщиха за Про Нюз Добрич от съда в Шумен. Използвани са всички възможни процесуални средства, за да се бави решаването на делото. През юли обаче сагата по това дело приключи.

След споразумение е осъден и Долара – на 7 месеца лишаване от свобода. Справката сочи, че от присъдата трябва да се приспаднат 6 месеца и 13 дни – първоначално задържане и домашният арест. Така се оказва, че му остават да лежи само 17 дни. 

Припомняме, че каналът за трафик на антихистаминовите хапчета "Cirrus", които са суровина за производството на амфетамин, беше разбит на 19-ти април 2014-та от шуменската полиция под надзора на Окръжна прокуратура. От задържаните петимата мъже тримата бяха от Нови пазар, а двамата, баща и син от Добрич. Стоката трябваше да стигне до Полша. Това обяви в Шумен тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, който пристигна специално, за да оповести упешната акция. Подсъдимите закупили от Истанбул 14 000 блистера лекарствено средство на стойност 25 000 евро, които възнамерявали да изнесат в Полша. Стоката била транспортирана през границата до Нови пазар. При извършено претърсване от полицията иззеха цялото доставено лекарство. Назначени бяха физико-химична, комплексна химическа и оценителна икономическа експертиза. От заключенията на вещите лица намерените и иззети 194 264 бели таблетки съдържали псевдоефедрин хидрохлорид с тегло 23, 312 кг, от които можело да се произведе 23,079 кг метамфетамин.

Тартор на бандата е Емил Митков Асенов – Байчото от Нови пазар. Другият обвинен е 53-годишният Елзер Мустафов Кяшифов. Петият участник починал по време на разследването. Според обвинителния акт, групата закупила от Истанбул над 23 килограма псевдоефедрин хидрохлорид на стойност половин милион лева, от които можело да се произведе 23,079 кг метамфетамин. При претърсване в луксозната къща на Байчото в Нови пазар бяха намерени 90 килограма таблетки на блистери и в торби. Хапчетата съдържат псевдоефедрин, минават за прекурсори и по тази причина са забранени у нас и в ЕС.   Контрабандата е в особено големи размери, защото стойността на стоката, от която можеше да се произведе дрога - псевдоефедрин хидрохлоридът, е близо 500 000 лева и надхвърля 1398 пъти минималната работна заплата у нас. Бандата беше обвинена в придобиване и държане с цел разпространение прекурсори за производство на наркотици – престъпление по член 354а, ал. 1 от Наказателния кодекс, извършено в съучастие като подбудители и помагачи. Те отговарят пред съда и за контрабанда през границата на прекурсорите в особено големи размери, като случаят е особено тежък – деяние по член 242, ал. 4, във връзка с член 242, ал. 3 от Наказателния кодекс, като деянието също е извършено в съучастие.

През август 2019 година  Росен Асенов бе арестуван в Добрич, заедно с по-малкия си син.  21-годишният тогава Алтън А. беше обвинен, че е продавал кокаин, метамфетамин, амфетамин и марихуана, а баща му беше привлечен в качеството си на помагач.  

https://pronewsdobrich.bg/2019/08/03/sopolanko-i-sinat-mu-sred-arestuvanite-dnes-v-dobrich/
c