Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Хората в Добрич за райския газ и забраната за продажбата му на непълнолетни (aнкета)

Провокирани от зачестяващите случаи в страната на хоспитализирани младежи вследствие на употреба на райски газ екипът на Про Нюз Добрич проведе анкета сред гражданите на Добрич относно мнението им за продажбата на райски газ на непълнолетни лица:

Ванеса Владимирова, 21 г.: „Според мен младите хора не трябва да употребяват райски газ, най-вече защото не могат да преценят сами риска. Употрябвала съм райски газ по медицински причини, но не и за забавление“.

Ивелина Кирова, 60г.+: „Не одобрявам използването на райски газ от непълнолетни лица, това е нещо много лошо. Райският газ трябва да бъде забранен за продажба на непълнолетни лица. Употрябвала съм райски газ в болницата при анестезия“.

Лиляна Лазарова, 42 г.: „Райският газ, като всеки един опиат, трябва да бъде забранен. Не съм употребявала райски газ и точно това обсъждах със съпруга ми, че колкото пъти ни се е налагало да ходим на зъболекар, никога не са ни давали райски газ, както по филмите“.

Анонимен, 19 г.: „Смятам, че райският газ носи рискове за здравето и мисля, че продажбата му на непълнолетни трябва да бъде забранена. Не употребявам райски газ, не пуша и не пия“.

Сашо Савов

Сашо Савов, 60 г.: „Не съм употребявал райски газ, но на база това което съм чул от експертите, смятам, че в големи количества райският газ не е опасен. Въпреки това смятам, че той не трябва да се използва масово. Райският газ е като наркотик – малко по малко и в следващ момент се пристастяваш“.

Павлинка Великова, 60г.+: „Никога не съм употребявала райски газ и смятам, че обезателно трябва да бъде забранен за продажба на непълнолетни лица“.

Недялка Димова, 60г.+: „Райският газ е рисков, не го одобрявам и естествено не трябва да се продава на непълнолетни лица“.

Венета Илиева, 60г.+: „Недоумявам как можаха да го пуснат този газ. Просто съм шокирана и категорично не одобрявам продажбата му и на възрастни, и на деца. Хората са много слабо информирани и не възприемат съвети. Младите са умни и би трябвали да намират други форми на развлечение. Най-голямата вина носят родителите, които не възпитават децата си. Пазарът не трябва да надделява над човешкото здраве“.

Десислава Първанова, 46 г.: „За децата това е вид забава, тях ги привличат рискованите неща. Родителите трудно се справят с децата. Когато ги пуснат навън, те правят каквото си искат. Това със забраната на продажбата е много строго, ако се ограничава продажбата и на възрастни, които носят лична отговорност за себе си. Смятам, че забраните са неефективни, понеже, въпреки забраните, децата консумират алкохол и цигари“.

Мая Люцканова, 13 г.: „Употребата на райски газ е опасна и не, той не трябва да се продава на непълнолетни лица. Аз лично не съм употребявала и не познавам хора, които са го правили“.

Николай Димитров, 60г.+: „Вредите от това вещество са неизвестни на повечето хора и затова не смятам, че трябва да го употребяват. Дори физически да не е вредно, то психически е. Държавата трябва да регулира процеса, докато в същото време отговорността за възпитанието е най-вече на родителите. Райският газ е открит преди много време, аз не съм го използвал“.

Нефисе Забунова, 30г.: „Райският газ не трябва да е свободен за употреба, още повече от лица под 18 години. Аз не съм го употрябвала“.

Милена Славкова, 46 г.: „Имам тийнейджър и смятам, че те не могат да носят лична отговорност. Отговорността пада на семейството. Когато излязат навън тийнейджърите стават неконтролируеми. Не одобрявам райския газ за ползване дори и от пълнолетни, защото има и такива“.

„В отговор на обществените нагласи и очаквания – написа председателят на Здравната комисия в парламента Антон Тонев, – Народно събрание реагира и чрез Комисията по здравеопазване и депутатите от Пленарна зала единодушно се извършиха промени в Закона за здравето, които забраняват продажбата на т.нар. „райски газ“ на непълнолетни лица. Наложените глоби при констатиране на продажба могат да достигнат до 15 000 лв.Законопроектът бе приет на първо и на второ гласуване, и ще бъде публикуван в Държавен вестник в началото на следващата седмица, откогато и ще влезе в действие“.

Припомняме, че преди ден бе регистриран още един случай на младеж, настанен в болница след употреба на коктейл от алкохол и райски газ. Младежът на 15 г. е настанен в „Пирогов“. Момчето е открито в безсъзнание пред нощно заведение в Правец. Приятелите му разказали на спешните медици, че е употребил алкохол, в комбинация с райски газ. По-късно тийнейджърът потвърдил това, след като дошъл в съзнание.

След жалби от родители и граждански организации за масово разпространение и употреба на опасния газ Комисията за защита на потребителите започна масирани проверки по нощни заведения.

Официалното име на райския газ е диазотен оксид. Познат е от повече от 200 години. Макар в редица държави да е забранен, все още има такива, които го използват в медицината като упойка при хирургични интервенции, но само ако е смесен с кислород.

Преслав НЕЙЧЕВ

c