Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Граждани на Добрич негодуват срещу безотговорно отношение на собственици на кучета в парка

Сериозна полемика във Фейсбук предизвика постът на Свилена Иванова, която алармира, че за пореден път става свидетел на прояви на безстопанственост, които застрашават спокойствието и здравето на останалите посетители в парка в Добрич. Тя пише, че 40-килограмови кучета се разхождат без повод в парка, а имат право да се разхождат така единствено в предназначените за това кучешки паркове.

Според Закона за ветеринарномедицинската дейност, глобата за извеждането на кучета без повод, а на агресивни кучета – и без намордник, е съответно до 300 лева и до 1000 лева. Разхождането на кучета на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци се наказва с глоба до 500 лева.

„Аз също имам куче – споделя Иванова – и заради такива безотговорни същества не ходя вече в парка с него. Преди 2 години пуснат голдън нападна кучето ми и в опит да ги разтърва, голдъна си остави два зъба в ръката ми. Вчера същия този голдън пак пуснат в парка.“ Свилена споделя, че след описаната случка е направила забележка на стопаните, но те не ѝ обърнали внимание.

Авторката на поста споделя и за няколко други случая от последните дни на безотговорно поведение от страна на стопани на четириноги любимци. 

Друг потребител коментира, че авторката трябва да си вземе лютив спрей за самоотбрана, за да се защити, пръскайки животното в очите (бел.авт. според Закона за защита на животните, насилието над животни е престъпление).

Някои от коментиралите подкрепят авторката, но има и такива, които търсят дори лична саморазправа.

По смисъла на закона, „агресивни кучета“ са кучета, които проявяват спонтанна неадекватна реакция, насочена срещу хора или животни, която в зависимост от силата и нейното естество би могла да доведе до нараняване или причиняване на смърт.

Преслав НЕЙЧЕВ

Снимката е илюстративна

c