Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Доц. Антон Тонев: Предозирането с райски газ в микс с алкохол и наркотици е изключително опасно

Доц. д-р Антон Тонев - народен представител от ПП “Продължаваме промяната” в 47-ото Народно събрание, председател на Комисията по здравеопазване

Какво наложи спешното приемане на забраната за продажба на райски газ на лица под 18 години?

Първо, проблемът със злоупотребата с наркотични вещества и по-меките им варианти от млади хора и особено от ученици не е нов, той е дългогодишен. Второ, през последните дълги години този проблем не беше във фокуса на вниманието нито на обществото, нито на предишните управляващи. Какво се случва сега, че се налага само тази “сезонна” поправка, вместо да се задълбочим в цялата вълна от употреба на наркотици, от шофиране под въздействието на алкохол и наркотици? След няколко лета в ограничения най-после младите хора започнаха да излизат и общуват и се оказа, че проблемът е все по-масов и че има нова мода. Както може би сте чули, имаше няколко случая на младежи, употребили райски газ, което е изключително опасно и това доведе тези деца до прием в болница в тежко състояние. Другият фактор, който изигра своята роля е, че работата на този парламент приключи и страната остава без работещо Народно събрание. Това наложи да ускорим дейността си така, че тя да включи възможно най-много задачи. Такава задача беше забраната за продажба на опаковки с райски газ, по същия начин бързо бяха уредени въпросите със заплащането на специализантите и с осъвременяването на заплатите на служителите в Националната здравноосигурителна каса. Опитахме се да удължим работата на това Народно събрание, за да успеем да решим повече такива въпроси.

Какви рискове крие употребата на райския газ за непълнолетните лица?

Става дума за газ на границата с психотропните вещества. До този момент контролът на продажбата му е бил под шапката на Българската агенция за безопасност на храните, като истината е, че тя е указала, че райският газ е медикамент, който може да се използва при анестезия, понеже има много кратко действие и като цяло няма странични реакции. С едно голямо “но” - използването му в операционните е безопасно, само когато това става под лекарски контрол и то не на каквито е да е лекари, а само на анестезиолози и реаниматори. Когато диазотният оксид, това е името му, се използва напълно неконтролируемо от деца, той може да предизвика халюцинации, нереална преценка на действителността, световъртеж, гадене и повръщане, висока темепература, силна умора, затруднения в дишането, неврологични проблеми…бих могъл да изреждам още ефекти и върху децата, и върху възрастните.

Крие ли опасност употребата от възрастни и за какво трябва да внимават?

Разбира се. Затова казах, че макар и приета като навременна от всички граждани, в тази поправка на закона нашият основен фокус беше върху забраната за употреба от деца. Със сигурност тази забрана трябва да обхване и възрастните, ако сега не е достатъчна,  в бъдещи поправки, доколкото тази употреба е вредна за всички.

Как държавата ще контролира продажбата и какви ще са последствията при нарушаване на забраната от търговци и клиенти?

Контролът за тези нарушения ще бъде в ръцете на РЗИ и на МВР, които разполагат с достатъчно ресурс и имат нужната експертиза. В техните прерогативи са контролът върху обществените места и  заведения, в които се приемат въпросните вещества. Така че този контрол ще се осъществява от компетентни по проблема органи. Наказанието е административно и включва финансови санкции, като максималната глоба за собственика на мястото, където се е случила продажбата, може да достигне до размер от 15 000 лева и може да бъде налагана многократно.

Чести ли са случаите на пострадали младежи, след употреба на райски газ и имат ли връзка тези случаи с употребата и на наркотици и алкохол?

Употребата на наркотици и алкохол винаги водят до тежки последствия, особено при подрастващи. Предозирането с райски газ в микс с алкохол и наркотици е изключително опасно. Опасността е детето не само да изпадне в безпомощно състояние и да се повлие дихателната му система, но и под въздействието на това вещество да попадане в ситуация, в която по принцип нито то, нито родителите му, нито който и да било, би му пожелал да попадне.

Преслав НЕЙЧЕВ

c