Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Фолклорният събор „Текето“ ще се проведе утре край с. Александрия в община Крушари

За 25-и път Община Крушари организира Регионалния фолклорен събор „Текето“. Юбилейното издание ще се състои на 30 юли в местността Текето край манастира „Свети  пророк Илия“.

Устоял през годините, съборът на Текето се превърна в емблема на община Крушари, в място, на което на самодейни певчески групи, танцови състави, индивидуални изпълнители – певци и музиканти, представят добруджанския фолклор в неговата пъстрота и многообразие.

Фестивалът е разпознаваема сцена с родолюбивата си мисия да съхранява, разпространява и развива българското народно творчество в неговото многообразие, богатство и колорит.

Съборът е включен в Културния календар на Министерството на културата. Организатори са община Крушари, НЧ ”Йордан Драгнев -1894” - с. Крушари и кметството в с. Александрия. Професионално жури оценява и класира всички изпълнения, като най-добрите ще получат парични и предметни награди, плакети и грамоти, осигурени от община Крушари.   

Регионалният фолклорен събор е с конкурсен характер, а категориите са няколко:

·         Категория „ ТАНЦОВИ СЪСТАВИ ЗА АВТЕНТИЧЕН ИЛИ ОБРАБОТЕН ФОЛКЛОР “

·         Категория „ ГРУПИ ЗА НАРОДНО ПЕЕНЕ “

·         Категория „ ДУО, ТРИО, КВАРТЕТ, ИНДИВИДУАЛНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА НАРОДНИ ПЕСНИ И ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ “

·         Категория „ ДЕЦА – ИЗПЪЛНИТЕЛИ “

По повод юбилейното издание на събора ще бъдат присъдени и две специални награди – награда „Пазители на духа“ за принос към съхраняване и популяризиране на добруджанския фолклор и награда за най-атрактивна група или участник. Отличените ще получат грамота и парична награда.

За пръв път ще се проведе фотоконкурс „Лицето на Текето“ за най-сполучлива снимка, уловила духа на фолклорния събор, като фотографиите трябва да бъдат изпратени на електронната поща на община Крушари до 5-ти август с посочване на автор и координати за обратна връзка.

c