Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Откриват паметна плоча на Борис Георгиев – Моката на блока в София, където е живял

С призив към гражданите на Добрич и Добруджа семейството на Борис Георгиев Николов - Моката отправят покана към всички, които имат възможност и желание, да участват в церемония по освещаване на паметна плоча на българския боксьор в София.

Освещаването е по повод 70 години от паметния ден през 1952 година в Хелзинки, когато българският спортист Борис Георгиев - Моката печели първия олимпийски медал за България.

Мястото на освещаването е входа на жилищния блок, в който спортистът е живял през 1952 г. на ул. Драгалевска 15, бл. 17, вх. А. Церемонията ще се проведе на 2 август от 10 часа.

Поканата предаде по време на заседанието на ОбС общинският съветник Детелина Николова, която призова от името на близките общинската администрация да съдейства да се  излъчи документалния филм на журналиста Николай Чадаров, посветен на Борис Георгиев - Моката.

Борис Георгиев - Моката - български спортист и спортен деятел. Роден е на 6 март 1929 година в град Добрич. Той е първият български олимпийски медалист, като през 1952 година печели бронзово отличие на олимпиадата в Хелзинки, след като достига до полуфинал в кат. до 75 кг. срещу румънеца Василе Тица. През 1996 година е удостоен със званието Почетен гражданин на град Добрич. През спортната си кариера Моката е изиграл 289 мача, като 54 от тях - международни. През 2010 г. е удостоен с орден "Стара планина" първа степен от Президента на Република България. На 29 януари 2017 година Борис Георгиев Николов почива на 87-годишна възраст.

Преслав НЕЙЧЕВ

c