Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Две средни училища в Добрич могат да се сдобият с нови спортни площадки

Общинският съвет на Добрич даде съгласие Общината да кандидатства за финансиране пред Министерството на образованието и науката по Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общински училища.

Става въпрос за изграждане на площадки със специализирана спортна настилка в дворовете на СУ „Св. Климент Охридски“ и СУ „Л. Каравелов“.

В случай на одобрение на проектните предложения двете училища ще отделят средства от делегираните си бюджети за съфинансиране на проектите - 118 000 лв. с ДДС от СУ „Св. Климент Охридски“ и 13 395 лв. с ДДС от СУ „Л. Каравелов“. Предложението за отделяне на средства за съфинансиране е на самите директори на училищата, поясни зам.-кметът д-р Емилия Баева.

Общият бюджет на Програмата на МОН е 15 000 000 лв. С тях се очаква в страната да бъдат изградени нови 58 площадки и да бъдат ремонтирани 50.

Допустимото максимално финансиране за изграждане на спортни площадки със специализирана спортна настилка е до 170 000 лв. с ДДС, а за основен ремонт - до 100 000 лв. с ДДС.

По програмата се допуска представяне на проектни предложения с по-високи стойности от посочените, като средствата, надвишаващи максимално допустимите, се осигуряват като съфинансиране от страна на бенефициента.

Целта на тази Програма е подобряване на спортната култура в училищата чрез предприемането на мерки, които да доведат до изграждане, разширяване и модернизиране на спортната база на образователните институции и създаване на условия за пълноценното ѝ използване за физическо възпитание и спорт от учениците както за провеждане на редовните часове, така и за дейности извън учебния план.

c