Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Демонстрации с аграрни дронове на фестивала "Открит ден на полето"

Демонстрация с аграрни и селскостопански дронове се проведе днес, в рамките на фестивала "Открит ден на полето" край с. Поручик Гешаново.

"Бяха заградени 20 декара земеделска земя, която бе напръскана с 60 (20×3) литра селскостопански препарат. Дронът пръска автоматично, без човешка намеса, по зададена програма с регулярни връщания за презареждане" - обясни Росен Димитров - представител на “Аграс България”.

На изложението бяха представени 10- и 30- литрови дронове, съответно DJI Agras T10 и DJI Agras T30, като големият дрон може да покрие до 1400 декара за ден, а по-малкият - до 500 декара. Машините разполагат с 16 дюзи за пръскане с отвор от 1 милиметър с възможност за работно поле до 9 линейни метра при височина от 3 метра. Дроновете разполагат с две камери за навигация, сензори за височина и препятствия и радар. Софтуерът е програмиран да избягва автоматично стълбове, дървета, жици и други препятствия, които могат да се появят в полето.

“Открит ден на полето” е фестивал, организиран от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, който е част от Националната асоциация на зърнопроизводителите, най-голямата браншова организация в сферата на земеделието в  България.

Празникът събира земеделските стопани след края на жътвата на пшеницата – в дните 26, 27 и 28 юли. В землището на село Поручик Гешаново са изложени 90 хибрида слънчогледа и 120 царевица на най-големите семенарски компании.

Преслав НЕЙЧЕВ

Снимка: Росен Димитров, agras.bg

c