Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

ВАС осъди ОДМВР-Добрич за нанесения побой над DJ Теди Джорджо

Върховният административен съд (ВАС) осъди ОДМВР-Добрич за нанесен побой над Председателя на Общинския съвет в Дряново Тодор Василев,  известен като DJ Теди Джорджо.

Делото във ВАС е образувано по жалба от ОД на МВР - Добрич против решение на Административния съд в Габрово, както и по касационна жалба на Василев, който е поискал обезщетение за причинени на ищеца неимуществени вреди в размер на 50 000 лв. за всяка претенция. Първата е за вреди, причинени от незаконно задържане, а втората е за претърпени болки и страдания, както и психически негативни последици от нанесен му побой от служители на РУ – Добрич при това задържане.

По време на празненството на 16 срещу 17.12.2017 г. в заведение в гр. Добрич като DJ Теди Джорджо е бил водещ и организатор на мероприятието. След станало сбиване между гостите в заведението, пристигнал полицейски екип, а след това и още две патрулни коли. По-късно ищецът се отправил към друго заведение, където също имал уговорено участие като дисководещ. Около 02.00 – 03.00 ч. ищецът бил пред сградата на Първо РУ – Добрич, където отишъл да се види със свой приятел, който бил в сградата по това време за да даде показания във връзка с инцидента в ресторанта.

DJ Теди Джорджо спечели дело срещу полицията в Добрич

Докато Василев бил навън с приятели, от РУ излезли трима полицейски служители, като единият от тях бил цивилен-инспектор М. Михалев. Той се запътил към ищеца и го попитал дали идва да дава показания, на което последният отвърнал, че желае да знае с кого разговаря, че не е участвал в сбиването и нямал отношение към него, като посочил и причината, поради която се намирал в близост до сградата на полицията – да види приятеля си. Било му разпоредено да влезе да даде показания, като бил заплашен, че в противен случай ще му постави белезници. Последвала употреба на физическа сила без причина от страна на полицейските служители в следствие на която Василев бил приведен в сградата на РУ. Там му бил нанесен побой, вследствие на който Василев изгубил съзнание. Свестил се след известно време в стая в сградата на полицията, проснат на един диван, с белезници на гърба и двама полицаи до него, от чийто разговор разбрал, че са го влачили по стълбите. След като установили, че е вече в съзнание, Михалев разпоредил на колегата си да излезе и започнал да обижда Василев, извадил бяла бухалка от бюрото си с топка на дръжката и започнал да го удря по левия крак и седалищните части. Когато в стаята влязъл началникът на криминална полиция Богданов и като видял в какво състояние бил ищецът, наредил да бъде откаран в болница. С патрулен екип Василев бил откаран в лечебното заведение, където му била направена снимка, кардиограма и той поискал да му направят кръвно изследване за алкохол и наркотици, резултатите от което се оказали отрицателни.

На 17.12.2017 г. от ОД на МВР – Добрич е издадена заповед за задържане на като DJ Теди Джорджо за 24 часа на основание, че Василев „съзнателно пречи за изпълнение на полицейски действия“. С Решение от 23.10.2019 г. ВАС отменя заповедта като незаконосъобразна. ВАС намира, че предвид причинените множество увреждания на Василев, определеният размер на обезщетението по тази претенция е занижен. Като общ размер на ищеца следва да се присъди сумата от 5000 лв. Осъжда ОД на МВР да заплати на Василев сумата от 677лв. разноски по делото. Решението е окончателно.

c