Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

В Община Каварна очакват предложения по проекта за Програма за опазване на почвите

Снимка: iStock

Проект на Програма за опазване, устойчиво ползване и възстановяване функциите на почвите  на община Каварна за периода до 2028 година е изготвена от администрацията на морския град. Проектът е публикуван днес на сайта на Община Каварна, в секция „Общински съвет“, раздел – Проекти на нормативни актове.

От Общината съобщават, че всички заинтересованите лица могат да подават предложения и становища по проекта в 30-дневен срок.

Основните цели на Програмата за опазване, устойчиво ползване и възстановяване на почвите са  трайно запазване на функциите на почвите, предотвратяване на увреждането на почвите и нарушаването на техните функции и смекчаване на въздействието на заплахите за увреждането на почвите и възстановяване на нарушените им функции.

В Програмата е направен анализ и оценка на състоянието на почвите и на източниците, които ги увреждат, по сектори на икономиката. Изводите сочат, че почвите на територията на общината се характеризират с високо естествено плодородие. Не са налични почви, замърсени с тежки метали.

Не са регистрирани замърсявания на почвата в следствие на употребата на пестициди, както и няма информация за заблатени почви.

Ерозионните процеси са слабо развити и се дължат на различната гъстота на речната мрежа, както и характера на основните скали и почва. Вкисляване на почвите не е констатирано.

Няма информация за наличие на засолени почви, а почвеното замърсяване в района на общината като функция от атмосферното и водно замърсяване е незначително и с ограничен териториален обхват.

Потенциален източник на замърсяване на почвата с органични вещества са торищата на животновъдните ферми, които доскоро са съществували. Торовите отпадъци от фермите неправилно са съхранявани на открити площадки върху обработваема земя.

Потенциална опасност от замърсяване на почвата са и нерегламентирани депа за отпадъци. В повечето населени места и особено около тях безразборно се изхвърлят битови, строителни и други отпадъци, а районите на законно отредените сметища не са в добър вид.

Крайбрежната ивица се замърсява както от туристическа дейност с битови отпадъци, така и с окислен нефт. Замърсяването с него е епизодично и се дължи на пренос от северното водно течение на замърсени водни маси, аварии или незаконно изпускане на трюмни води от преминаващи кораби.

c