Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

МВнР: Очакват се указания от Турция, как българи ще преминават през ГКПП с лична карта

С декрет на президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган, обнародван днес (27.07.2022 г.) в Държавен вестник, се въвежда възможността граждани, които притежават лични карти, издадени от Република България, да пътуват безвизово до Република Турция. Според турските власти, български туристи ще имат право да пребивават 90 дни (в рамките на всеки 180-дневен период), с цел туризъм или транзит, информираха от Министерството на външните работи.

От МВнР уточняват, че към настоящия момент все още не са получени допълнителни указания за начина на преминаване на ГКПП с лични карти, издадени от Република България, като не е посочен и конкретен срок за влизане в сила на новия режим на преминаване на границата за българските граждани.

До разпространяването на указания от Анкара към компетентните турски институции, се прилага действащият към момента режим, според който българските граждани, притежатели на обикновени паспорти, издадени от Република България, имат право на 90-дневен визов престой в рамките на 180 дни, а притежателите на служебни и дипломатически паспорти, издадени от Република България - на 30-дневен безвизов престой в рамките на всеки 180 дни, уточняват от МВнР.

c