Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Община Ген. Тошево отпуска 4 студентски стипендии за дефицитни за региона специалности

През следващата учебна 2022-2023 година Община Генерал Тошево ще подпомага финансово кандидат-студенти и студенти по общо три дефицитни за региона специалности. Отпускат се общо 4 стипендии - една за „Медицински лаборант“, две – за „Медицинска сестра“ и една по специалност „Строителство на сгради и съоръжения“, съобщават от Община Ген. Тошево. Студентите ще получат средства, с които ще могат да покриват семестриалните си такси и част от разходите си за обучение.

Определеният размер на стипендиите за трите специалности е 500 лева. Сумата е на месечна база финансово подпомагане за целия срок на обучение (на годишна база средствата ще бъдат отпускани за 10 месеца – без месеците юли и август).

Кандидатите трябва да отговарят на следните условия:

·         Да имат постоянен адрес в едно от населените места на територията на община Генерал Тошево.

·         Да са записани в поне първата си академична година и учат редовна или задочна форма на обучение във висши училища, акредитирани от Националната агенция за оценяване и акредитация.

·         Да следват по специалности, по които общината има нужда от изпълнителски и ръководни кадри с висше образование.

·         В случай, че в момента на подаването на молбата-декларация за предоставяне на стипендия кандидатите са записани във втора или последваща година на обучение, общият успех от положените изпити през предшестващия семестър да не е по-малък от добър 4.00, а в случай че са новоприети студенти – успехът от дипломата за средно образование да е не по-малък от 4,00.

Кандидат-стипендиантите могат да подават документи до 31 август 2022 година. Целта на тази инициатива е да се подпомогнат и стимулират младите хора в общината, както и да им се даде възможност да работят в Генерал Тошево и бъдат в полза на обществото.

c