Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

НАЗ готви протести и блокади заради липсата на контрол при вноса на украинско зърно

Протести в цялата страна и блокади на гранични пунктове организира Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) по повод на безконтролния според земеделците внос на украинско зърно в България. Това съобщи председателят на НАЗ Костадин Костадинов по време на Открития ден на полето в землището на добричкото село Поручик Гешаново. Там се проведе и събрание УС на НАЗ, което взе решението за протестни действия.

Предстои Асоциацията да подготви декларация с исканията и намеренията си. Агробизнесът няма да ги постави пред правителството в оставка, защото смята, че там няма кой да ги чуе и ще изчака служебно правителство.

Протестите ще бъдат в цялата страна. Със земеделска техника ще бъдат затворени основните входове за внос на зърно от Украйна – в Силистра, Кардам, Дунав мост. Ще има и протести в останалите региони на страната.

„Искаме държавата да спазва законите и правилата относно митническия и фитосанитарния контрол на границите. Потокът към България от натоварени със зърно тирове продължава. От 16 юни до сега от Украйна са внесени 280 000 тона слънчоглед. Министърът на земеделието говори само за 6 000 тона пшеница и 1 000 тона ечемик, но за слънчогледа никой не казва нищо. Той влиза директно в преработвателните предприятия, но без необходимия контрол и излиза оттам като български продукт“, коментира Костадинов. По думите му всички маслобойни в региона в момента продължават да изкупуват украински слънчоглед за преработка.

Според Костадинов ще има голям проблем с реколтата от слънчоглед, той прогнозира и фалити на земеделци.

„Ще пострадат малките и средни производители, които нямат складове и търговците ще им изкупят слънчогледа на ниски цени. В същото време в целия регион започват търгове с високи цени на наеми на държавни земи, торовете поскъпнаха пет пъти, препаратите също. Тук имаме и нападение от ливадна пеперуда в момента, която унищожи голяма част от продукцията. Нашите разходи за производство на декар нараснаха от около 100 лв. до 300-330 лв. в момента. При такива разходи, при нереализация на продукцията вече говорим за фалити през ноември – декември“, изтъкна Костадинов. 

c