Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Агробизнесът си дава среща в с. Гешаново в Открити дни на полето

Открити дни на полето организира Добруджанският съюз на зърнопроизводителите от днес до 28 юли в землището на село Поручик Гешаново, община Добричка.  Празникът ще събере земеделски стопани и агрофирми след края на жътвата на пшеницата, които ще обменят опит и ще покажат постиженията си. Ще бъдат демонстрирани 90 хибрида слънчогледа и 120 царевица на най-големите семенарски компании.

В мащабното събитие ще участват над 50 компании – всички 12 семенарски компании, които оперират на българския пазар, 10 компании за листни торове и 20 вносители и производители на земеделска техника. Ще бъдат показани машини и иновации. Присъстващите ще имат възможност да видят в реална работна обстановка техника и технологии. Ще се включат и двама от най-големите преработватели в региона – Лулис България, Клас олио, както и три банки и кредитни институции, а също и застрахователи, иноватори в сферата на земеделското застраховане.

Демонстрациите започват след 14.00 часа днес, а вечерта се организира забавно-развлекателна програма с участието на ПФА „Добруджа“, Яница Кънева, Нелина и шоу групата „Тутурутка“.

Полева демонстрация на плугове ще се състои утре от 9.00 часа. От 10.00 ч. започва „Фестивал на хляба“ с работилници за месене на хляб и детска анимация. Следват демонстрации на дискови брани и култиватори. От 15.00 до 16.00 часа са предвидени срещи с представители на МЗм, БАБХ, Аграрния университет в Пловдив, БТПП и др.

На 28 юли демонстрациите започват от 9.00 часа – есенни и пролетни сеялки, пръскачки, дронове, ремаркета. Постоянно изложение на МИГ Добричка и щанд на Областния информационен център също ще присъстват в Дните на полето. С много информация за общата селскостопанска политика след 2023 г. ще се включи Светлана Боянова от Института по агростратегии и иновации.

c