Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Пъпеш с тегло 6 килограма спечели награда в с. Българево, реколтата тази година е по-слаба

6-килограмов пъпеш спечели наградата за най-голям пъпеш по време на тазгодишното издание на Празника на пъпеша в каварненското село Българево. Огромният летен плод е отгледан от Румен Стоянов. Втори в конкурса остана пъпеш с тегло 5.700 кг., отгледан от Петър Илиев.
Производството на пъпеши отдавна е поминък на хората в Българево, Раковски, Св. Никола и други села в Каварненско, а районът е известен с качествените и ароматни плодове, много търсени по пазарите.

Тази година обаче производителите отчитат по-слаба реколта, в сравнение с предишните години.
„Тази година е по-трудна от миналите. Реколтата е по-слаба и позакъсня заради липсата на валежи. Бостанджиите казват, че голяма част от продукцията им изгаря. Качеството иначе е добро, много сладки са пъпешите, но са по-дребни“, каза за Про Нюз Добрич кметът на Българево Георги Янев.
Беритбата вече е в разгара си, до към 15 август голяма част от пъпешите вече ще са прибрани от полето. 500 декара бостани има в землището на с. Българево, над 20 местни земеделци се занимават с отглеждането на ароматния плод. Имало е години, когато от бостаните край Българево за един ден се берат по 15-20 тона пъпеши, но тази година явно количествата ще бъдат по-малки.

„Пъпешът се бере много леко и елегантно, за да се запази, защото е фин. Слагат се по 6-7 в кашон и изкарват по три-четири дни, преди да омекнат, не са трайни като дините. Има хибриди, които са по-устойчиви. За жалост, вече ги няма старите сортове - те няма как да издържат при сегашните климатични условия. Сега пъпешарите купуват хибридни семена от институти“, поясни Янев.
Цената на пъпешите в момента е 1.20-1.40 лв/кг за едрите, а дребните се продават по два за лев.
По време на двудневния Празник на пъпеша се забавляваха и възрастните, и децата. За малките бяха организирани състезания за най-бързо изяден пъпеш и надбягване с пъпеш, като най-добрите получиха награди. За почерпка на гостите на фестивала бяха осигурени около един тон от плодовете. Местните демонстрират и рачел от пъпеш, който става много хубав, сладък и ароматен. Преди време българевци пробвали да направят и пъпешова ракия, но не им се получило.

Снимки: Георги Цветанов

c