Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Момчил Петков от Добрич води мъжкия ни отбор на Световната олимпиада по шахмат

По време на глобалния форум ще се състои Конгрес на ФИДЕ, на който се очаква да бъде официално утвърдено званието му Гросмайстор, което младият добричлия завоюва на а 16 години, пет месеца и деветнадесет дни

След 6-годишна принудителна пауза България отново ще участва в световната олимпиада по шахмат. Страната ни ще се представи и с мъжки и с женски национален отбор в 44-тото издание на глобалния турнир на международната федерация (FIDE) - в Ченай в Индия, който ще се проведе от 28 юли до 10 август.  

Мъжкият отбор се води от най-младия гросмайстор на България Момчил Петков, който ще играе на първа дъска. Тимът включва още Цветан Стоянов, Лъчезар Йорданов, Тодор Георгиев и Александър Ташев. Съставът при жените е: Нургюл Салимова, Гергана Пейчева, Габриела Антова, Виктория Радева и Белослава Кръстева. Капитани са съответно Стефан Стойнов и Петър Арнаудов, съобщава "Сега".

В Ченай България ще бъде представена и от един съдия - Радислав Атанасов.

По време на глобалния форум ще се състои конгрес на ФИДЕ, на който се очаква да бъде официално утвърдено званието на Момчил Петков „Гросмайстор“, което младият добричлия завоюва на а 16 години, пет месеца и деветнадесет дни и така стана най-младия гросмайстор в шахматната история на България. Рекордно високо спортно постижение на възпитаника на  Тодор Спиров и ЦСО-ШК Енергия 21 е съпоставимо с това на Веселин Александров Топалов, които е роден в гр. Русе на 15.03.1975 г. и през 1992 г. стана гросмайстор. По късно Топалов завоюва и най-престижната титла, световен шампион по стандартен шахмат при мъжете през 2005 г. На върха цели 27 месеца той бе шахматист номер 1 в световната ранг листа на ФИДЕ.

c