Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

“За туризма на Калиакра”: Вече няма пречка за обновяване на буните в залив Болата

От Сдружение “За туризма на Калиакра” са внесли на 22 юли предложение до Областният управител на Добрич с искане за възобновяване на процедурата по Закона за водите и Закона за устройство на територията за основен ремонт на брегоукрепителните - брегозащитни съоръжения в залива Болата, съобщи председателят му Стелиан Томов.

Той посочи, че след извършените законодателни и административни промени през изминалия месец, благодарение на многогодишните усилия на сдружението и подкрепени от представителите на „Зелено движение“ в  държавната власт, към момента ремонтът на тези буни е напълно допустим и съответстващ на новите режими по опазване, ползване и управление в тази защитена местност.

Предложението е изпратено и на вниманието на Басейнова дирекция – Черноморски район, Съветът за намаляване на риска от бедствия към Министерския съвет за подпомагане формирането и осъществяването на държавната политика в областта на защитата при бедствия, Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и до други институции, сред които Дирекцията за национален строителен контрол, вкл. до Държавното дружество Геозащита, както и до “собственикът” на буните – Министерство на околната среда и водите.

Припомняме, че с брой 47-ми на Държавен вестник бе обнародван приетият от 47-мото Народно събрание  Закон за изменение и допълнение на Закона за генетично модифицирани организми ЗИДЗГМО. Чрез негови заключителни разпоредби на основание Закона за защитените територии, заповедта от 2018 г. на министъра на околната среда и водите за промяна на границите и площта на резерват Калиакра и на защитена местност Степите се вписа в Закона за защитените територии. Със заповедта, която влезе в сила въз основа на законовата промяна, се намали площта на резерват Калиакра, като се изключиха имоти, представляващи пясъчна ивица в местността Болата, път, брегоукрепителни съоръжения и асфалтов паркинг на нос Калиакра, които не отговарят за критериите за защитена територия - категория резерват.

Тъй като буните на Болата с оглед на законодателната промяна преминават в териториалния обхват на защитена местност Степите, Министерство на околната среда и водите по инициатива на НПО стартира процедура по промени в режимите на дейности в тази местност. Защитената местност като бивша буферна зона е запазила режимите си на опазване, ползване и управление, според които се забранява всякакво строителство. Поради тези причини стартиралата през 2021 г. от екоминистерството процедура планира допускането на основен ремонт и реконструкция на съществуваща техническа инфраструктура и съоръжения, специално по отношение на тези брегоукрепителни съоръжения, които се нуждаят от неотложен ремонт. Тази заповед бе издадена от министъра в оставка Борислав Сандов и обнародвана в Държавен вестник, брой 57 от 22 юли т.г., като към настоящия момент забраната за всякакво строителство на Болата не се отнася до мероприятията по поддържането на съществуващата инфраструктура в годно състояние, т.е. процедурите по планиране, финансиране и реализиране на този ремонт може да стартират.

Както Про Нюз Добрич неведнъж е информирал, местността залив Болата е заплашена от унищожение, защото буните са в окаяно състояние и всяка зима претърпяват допълнителни щети от морските бури, поради това, че не са ремонтирани от десетилетия. При тяхното разрушаване морската вода ще залее плажната ивица, дюните и влажната зона, но и не само. Това създава сериозна опасност и за вододайната зона, от която черпят вода за питейни нужди жителите на селата Българево, Свети Никола и комплекс Русалка. При заливане ще трябва да се търсят варианти за пречистване на водите или за осигуряване на алтернативно водоснабдяване на населените места. При продължаващо бездействие от страна на държавата, има риск от унищожаване на местността и съответните икономически и екологични загуби, пропуснати ползи и опасност от социални проблеми, съчетани със задълбочаване на демографската криза и обстановка в района.

Крайната констатация на експертите от Геозащита и Басейнова дирекция – Черноморски район по проверки на терен, инициирани от Сдружение “За туризма на Калиакра”, е че в сегашното си състояние съществуващите съоръжения не отговарят на действащите в Република България строителни норми, същите са силно разрушени, опасни за движение на хора върху или около тях, създават предпоставки за инциденти, вкл. бе препоръчано да се обезопасят с предупредителни табели за ограничаване достъпа на хора, и при финансова възможност, е наложително да се пристъпи незабавно към неотложни ремонтно-възстановителни работи.

Задължението пред собственика извънредно да ремонтира буните се явява основен ключов момент относно опазването на залива в характерния му към момента облик, като същото възстановяване на тези съоръжения несъмнено ще играе важна роля основно по опазването на изключителната държавна собственост – плажната ивица и по трайното съхранение на дюните в залива, посочва Стелиан Томов. Той счита, че с оглед на създадените условия  ще бъдат предприети нужни и необходими в кратки срокове действия от компетентните органи за този неотложен ремонт, който следва своевременно да бъде планиран, предвиден, съгласуван и реализиран.

От Сдружение “За туризма на Калиакра” чрез Про Нюз Добрич отправят още веднъж благодарност към всички, взели участие в процеса и подкрепили инициативата, най-вече на оказаното съдействие от страна на представителите на „Зелено движение“ – част от коалицията Демократична България, както на регионално ниво, така и на национално като част от Министерство на околната среда и водите.

Снимки: Вестник Факел - Каварна ПЛЮС

c