Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Спортното хоби Airsoft – симулативни военни игри, настъпва и в Добрич

Еърсофт оръжието и симулативните военни игри стават все по-популярни в България. За част от практикуващите еърсофт (аirsoft) е спорт, за други е хоби. За всички обаче това е занимание носи много емоции и адреналин.

Клубът по еърсофт в Добрич е създаден преди 5 месеца, съобщи за Про Нюз Добрич Ивайло Николов, председател на сдружение "Оперативна група Еър софт Добрич". Сдружението се обърна към Общинския съвет на Добрич с искане безвъзмездно да му бъдат предоставени десет декара в района на бившите казарми, където членовете на клуба да могат да провеждат занимания. ОбС Добрич ще разгледа искането на сесията си на 28 юли.

Еърсофт представлява симулации на военни мисии. Началото е поставено през 1970 година в Япония. След края на Втората световна война, в страната на изгряващото слънце използването на огнестрелни оръжия е било позволено само за отбраната и сигурността на държавата. Пълната забрана и тежките последствия за притежание и употреба карат японците да измислят оръжия, които са точно копие, реплика на истинските по размер и външен вид. Еърсофт симулацията до такава степен се доближава до реалните военни действия, че дори в САЩ и Германия започват да използват репликите за тренировка и подготовка на военните и полицейските си части. Постепенно еърсофтът се развива като спортно хоби по цял свят и така през 2003 година навлиза и в България.

„Еърсофт е много разпространен извън България, но и в страната става все по-популярен. Като цяло Добрич изостава от другите градове по развитие на този спорт. Преди ние да създадем клуба е имало други хора, които са практикували еърсофт в града през последните 3-4 години. Ние имаме желание да го развием до някакво достъпно за повече хора ниво, но нямаме база за практикуване. Затова се обърнахме към Общинския съвет“, каза Николов.

Еърсофт оръжието външно изглежда като истинско, но реално не е - начинът, по който работят тези оръжия, е различен. Еърсофт репликите са няколко вида - електрически, газови, спрингови и със сгъстен въздух. Стреля се с малки пластмасови топчета. Те не нараняват, разбира се, но може малко да те заболи. Има специална екипировка за игрите – жилетки, каски и др., задължително се носят очила.  

„Различно е от пейнтбол. Там се цели да „отстраниш противника“, докато еърсофт се играе по сценарии на военни мисии. Събират се два отбора, прави се сценарий – например обезвреждане на „бомба“. Силите на реда искат да я обезвредят, а „терористите“ – да я опазят. Има сценарии за освобождаване на заложници, пленяване на флаг и др.“, посочи Николов.

Разнообразието от сценарии е голямо, играчите могат да попаднат в различни симулационни ситуации - от “прочистване“ и превземане на сгради или така нареченият “бой в градски условия“, бой в открити местности до попадане и организиране на засади в различни ситуации.

По думите на Николов много хора в България се занимават с еърсофт, в София например има доста терени за симулации. В Добрич спортът се практикува от около 50 души и сме един от малкото градове, които нямат база за тренировки и състезания. 

„Това занимание развива цялата мускулатура. Самата екипировка, с която се движиш по терена,  тежи поне 5-6 кг. Запалените по еърсофт непрекъснато си допълват екипировката и оборудването, купуват нови оръжия, правят си гама от няколко оръжия, подобряват ги. Инвестицията може да стигне до няколко хиляди лева“, твърди Ивайло Николов.

Той е 22-годишен, занимава се с еърсофт от около 7-8 месеца, гледал е такива симулации в Англия и е много запален по играта: „Не бях практикувал и мой приятел ме заведе на терена. Още от първата игра си казах, че искам да се занимавам с това. Впускаш се сякаш в истинско събитие, забравяш за всичко, зададената мисия е цяло приключение.“ 

c