Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Д-р Добрин Добрев за възстановката „Защитата на Каварна – подвиг и мъжество“

Приложната история с бързи темпове се развива вече и у нас, сподели д-р Добрин Добрев – председател на „46-и пехотен Добрички полк” към Национално дружество „Традиция”-Добрич

Приложната история, която представлява военно-историческата реконструкция, е изключително широко популярен в света метод на прилагане и вече се развива с бързи темпове и в България. Това сподели пред журналисти д-р Добрин Добрев – председател на „46-и пехотен Добрички полк” към Национално дружество „Традиция”, който пресъздаде военно-историческата възстановка „Защитата на Каварна – подвиг и мъжество“.

„Възстановката на каварненското въстание от 1877 г. стана възможна, благодарение на добронамерените усилия на Община Каварна, на 114 въоръжени реконструктори. А целта на това добро дело беше да спомним на нашите съвременници героичните моменти, които са забравени и да им покажем как в тия трудни дни със страшна и жестока, в хиляди пъти по-страшна и жестока от сегашната власт, хората са имали силата и смелостта да отстояват правата си, да се борят за свободата си. И, ако е писано да загинат, да го направят с гордо вдигната глава. Българи, истински българи“, сподели д-р Добрев.

Организатор на възстановката беше „46-и пехотен Добрички полк“ към Национално дружество „Традиция“-Добрич с участие на регионалните клонове от Велики Преслав, Севлиево, Силистра, София, Шумен, Казанлък, Варна, Велико Търново, Минково, клуб „Миноносец Дръзки“, клуб „Жива история“. Реконструкторите бяха  на възраст от 12 до 76 години.

Във възстановката са били допуснати единствено оръжия от историческия период – напълно автоматични - пушка „Шнайдер“, „Пибоди-Матрини”,  „Крнка“, „Ремингтон“ и много други  по-рядко срещани модели.

„Именно затова са по-интересни, за да бъдат видени от хората не просто зад стъклена витрина, а в ръцете на жив човек, стрелящи, издаващи гръмовния си звук. По този начин, чрез историята и съзнанието, ние достигаме до хората по-лесно“, сподели д-р Добрин Добрев.

Подготовката на едно такова мероприятие отнема много месеци. Всичко започва с теоретичната подготовка, внимателното разглеждане на всички исторически податки, които има и на които може да се вярва. След това започва изграждането на бойния план. Тази отбрана е продължавала с дни. Ние показваме част от нея – най-трагичната. Всичко, което правим при рекострукцията на исторически събития е строго съобразено с историческата действителност. „Това, което гражданите и гостите на Каварна видяха, се е случило. Потвърдено е от поне два източника. По този начин ние можем да сътворим едно мероприятие. Когато едно такова мероприятие се извършва с доброволци, хора, които не търсят нищо за труда си. Те правят това за народа си. Сами разбирате, че такива хора, за съжаление, не са толкова много, но стават все повече“, каза още той.

https://pronewsdobrich.bg/2022/07/23/114-vazstanovchitsi-na-12-do-76-godini-presazdadoha-kavarneskoto-vastanie-snimki/
c