Водещи новини Култура

Виви Василева и “Софийски солисти” откриват днес Дни на класиката в Балчик

Традиционните за средата на лятото “Дни на класиката” се откриват днес в Балчик. 13-то издание на фестивала, събиращ най-много зрители в Белия град, ще се проведе на самия морски бряг.

За първата фестивална вечер ще пристигне от Германия Виви Василева, чието име се свързва с афишите на много европейски сцени. Тя ще е солист на Камерен ансамбъл “Софийски солисти”, който тази година отбелязва 60 години от своето създаване. Тяхното съвместно изпълнение пред балчишката публика е с начален час 19,30 ч. и ще бъде с творба, написана специално за Виви от младата композиторка Бушра Ел-Турк. Програмата включва още Вивалди – „Лято” из цикъла „Годишните времена”; Телеман – Три пиеси из сюитата „Дон Кихот”; Големинов – Жътва и танц; Хосе Уайт – Хубавата кубинка; Барток – Румънски танци.
В следващите дни на сцена “Мелницата” изява ще имат Български Камерен Оркестър от Добрич, пианистката Надежда Цанова, актрисата Йоана Буковска-Давидова, балетистите Веса Тонова и Росен Канев, солистите и оркестърът на Държавна Опера Варна. Финалът на фестивала ще бъде на 30 юли със звездното участие на Орлин Горанов, Еделина Кънева и Орлин Павлов с Оркестъра на Бургаската опера. Те ще закрият фестивала със спектакъла “Ах, този мюзикъл!”

Фестивалът се организира от Фондация “Академия Класика” с финансовата и логистична подкрепа на Община Балчик.

Снимка: Архив

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.