Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Шумни заведения тероризират кварталите на Добрич. Ще има ли отнети разрешителни?

РЗИ констатира високи нива на шум и оттегли становище за едно от заведенията. На ход е кметът, който да отмени разрешителното му, съобщи на пресконференция зам.-председателят на "Възраждане" Георги Георгиев. И призова: Подавайте сигнали на 112!

Терорът, на който са подложени кварталите на Добрич от заведения, които създават изключително високи нива на шум, бе поводът на брифинга на заместник-председателя на „Възраждане“ Георги Георгиев, който е и общински съветник във Варна.

По думите му, освен кварталите „Добротица“, „Дружба“ и „Балик“, сигнали за изключително сериозен терор има и в района на пазара. И те са свързани основно с „периода на сватбите“

„Разни хора мигрират отдалече, за да дойдат в Добрич, да се оженят и не след дълго да отлетят отново. Въпросът е, че в периода на тази миграция животът в Добрич става нетърпим, защото хората тук губят правото си на сън и на спокойни нощи, нещо което е абсолютно недопустимо във всяка цивилизована европейска държава“, посочи Георги Георгиев. По думите му няколко кръчми в парк „Св. Георги“ неистово озвучават квартал „Добротица“ до малките часове на новия ден. „Това тормози малки и големи. Дете се оплака, че очите му са зачервени, защото не може да спи. Така е в целия квартал „Добротица“. Научаваме, че вече е така в кв. „Дружба“ и на други места в Добрич. Това не бива да продължава, защото малките деца имат право на спокойствие“, каза Георгиев.

Подчерта, че нямат проблем с това хората да се забавляват, да празнуват по какъвто и да е начин. Но трябва да спазват закона, защото той важи за всички. „Няма как едни хора, които мигрират за месец-два, за да се позабавляват в града ни, да тормозят всички останали в името на своето удоволствие. Или няколко кръчми в името на своята печалба са решили да изкарат за един месец цяла година, няма как да допуснем тези заведения да тормозят съгражданите ни“, каза още Георгиев.

Посочи, че разрешителните на заведенията, тероризиращи града, се издават на база на Закона за защита от шума в околната среда. Той вменява на общините да приемат Наредба за обществения ред, в която да регламентират нивата на шум и правата на заведенията, които излъчват такъв шум. В Наредбата за обществения ред на град Добрич се посочва, че юридическите лица подават заявление по образец до кмета на общината, което е съпроводено със становище от Регионалната здравна инспекция.  

Вчера от „Възраждане“ са започнали срещи с контролните органи.

На среща в ОД на МВР са поискали обяснение защо „органите на реда отиват във въпросните заведения, влизат вътре, стоят, излизат и само след половин час толеранс басовете започват отново, истеричните диджеи започват да крещят, сякаш са в средата на нивата с царевица, което е недопустимо в сърцето на Добрич“. От полицията обяснили, че отиват на място, пишат актове, заведенията ги плащат и продължават.

На среща с директора на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова е станало ясно, че РЗИ са установили високи нива на шум от едно от заведенията, които озвучават квартал „Добротица“ и инспекцията оттегля становището относно спазването на граничните стойности на шум. „Т.е. това недопустимо озвучаване, което тормози „Добротица“, е незаконно. Остава кметът на Добрич да реагира на база на това, че становището на РЗИ е оттеглено“, допълни той.

По думите му първият сблъсък е със заведение в кв. „Добротица“, на ще продължи във всички останали квартали. „Очакваме кварталите да се върнат към нормалността – от времето, когато Добротица беше най-красивият, най-спокойният квартал, а Добрич беше град, който цъфтеше. Ако не се борим за това то няма да се случи, деградацията на града ще продължи. Това, ние, които сме израснали в него и го ценим, не можем да допуснем“, каза още Георги Георгиев.

В началото на следващата седмица от „Възраждане“ ще изпратят официално писмо до Община Добрич и кмета на града, в което ще поискат обяснение дали той ще предприеме спешни мерки за обезопасяване на кварталите във връзка с изтегленото становище от РЗИ. „Няма становище, следователно Общината няма право да издава разрешение. Оттук цялата отговорност за целия шум и за целия шумов терор лежи върху общината и в частност кмета на града“, добави той.

Ние като гражданско общество направихме това, което е по силите ни. Оттук нататък е роля на институциите, нека всеки, който не може да спи вечер, знае, че колкото по-бързо предприеме действия кметът на Добрич, толкова по-бързо ще бъде върната нормалността в нашия град, каза още той. И призова гражданите да подават сигнали на тел. 112 винаги, когато преценят, че шумът е недопустим.

c