Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Инвеститор изгражда рибовъдна ферма в язовир край Балчик

Софийско дружество има намерение да изгради рибовъдна ферма за развъждане и интензивно отглеждане на риба с плаващи мрежени клетки /садки/ в акваторията на язовир „Ляхово”, намиращ се в землището на село Оброчище. Инвестиционното предложение е публикувано в сайта на Община Балчик.

Садковата инсталация ще е от една изградена плаваща понтонна пътека с монтирани към нея шест мрежени клетки /садки/. Четири от тях ще са за отглеждане на риба, а другите две ще са спомагателни – за разреждане, карантина и други дейности.

В инсталацията ще се отглеждат сом, есетрови и други характерни за водоема и региона местни видове риби в зависимост от условията и конюнктурата на пазара, както и от възможностите за снабдяване със зарибителен материал. Съотношението между видовете риби може да се променя всяка година в зависимост от търсенете и предлагането на пазара. В свободната зона ще се отглеждат бяла риба, пъстърва, шаран и растителноядни видове.

Зарибителният материал ще се закупува от други акваферми с цел отглеждане до консумативно тегло. Рибите в садките ще се хранят през периода от април до октомври със специализиран гранулиран фураж в автоматични хранилки със захранване от соларни панели поради липса на електрозахранване в района.

Капацитетът на фермата ще е общо до 25 т максимална налична биомаса от всички възрастови, размерни и грамажни риби, отглеждани в садките и язовира.

Снимката е илюстративна

c