Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Как ще дефилират гостите от чужбина на фестивала „Фолклор без граници“ по разбития център на Добрич?

Юбилейното 20-о издание на Международния младежки фестивал „Фолклор без граници“ се открива в Добрич тази неделя – 24 юли, и ще продължи до вторник. Тази година във фестивала ще участват шест чуждестранни ансамбъла от Грузия, Турция, Северна Македония, Египет и Мексико. В програмата на организаторите от Община град Добрич е записано, че трите фестивални вечери ще започват от 18.30 часа с дефиле от началото на пешеходната зона до сцената на пл. Свобода.

Състоянието на пешеходната зона е ежедневно пред очите на добричлии и, както е известно, е ужасно – цели участъци с разбити и липсващи плочки, все едно е паднала бомба. Въпросът е как ще минат гостите от чужбина по центъра, които е труден за вървене, камо ли за фолклорно дефиле?

Тази сутрин репортер на Про Нюз Добрич засече общинска кола и работници, които обираха парчета отлепени и начупени плочки от компрометираните участъци в центъра. Дори и да се махнат парчетата обаче остават изкъртените места и да се прави дефиле там с чуждестранни гости е доста срамно за града - домакин. Може би организаторите на фестивала ще измислят друг маршрут на събитието. Иначе актуалното състояние на пешеходната зона можете да видите от снимките.

Община Добрич ще тегли до 12 милиона лева кредит за нов център

Припомняме, че Община Добрич има намерение да изтегли кредит от 12 милиона лева за основен ремонт на разбития център, като ще обяви международен конкурс за проект.

За информация: Две са групите от Грузия, гости на фестивала – Аджарски държавен академичен ансамбъл за песни и танци „Арсиани“ и Фолклорна танцова група „Абжари. Участници са още Фолклорна танцова група „Нилюфер“ – Турция, Фолклорна група „Елхорриа“ – Египет, КУД „Панче Пешев“ – Северна Македония и Фолклорна група „Алианца“ – Мексико. Родният фолклор ще бъде представен от Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“.

c