Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Изложби разказват за Каварненското въстание и архитектурата на старите сграда в морския град

Община Каварна организира постоянна изложба на открито, която е разположена върху съществуващи метални ограждения по улица „Добротица“, в частта между пл. „Защитата на Каварна“ и храм „Св. Успение Богородично“. Представена по този нетрадиционен начин експозицията по естествен път се вписва в градската среда, така че минавайки през пешеходната зона на Каварна всеки да се запознае с историята и развитието на морския град в периода XVIII - XX век.

Изложени са стари фотографии, гравюри и репродукции, предоставени от архива на Исторически музей – Каварна. Изложбата е представена в две части. Първата част показва основни акценти от Каварненското въстание от 1877 година, а втората част, озаглавена „Стара Каварна“, представя архитектурата на старите сгради и как са изглеждали през миналите векове емблематични за региона туристически обекти – Хамама, пристанището под нос Чиракман, крепостта Калиакра и храмът „Св. Успение Богородично“.

В контекста на предстоящото честване на 145-та годишнина от Каварненското въстание Община Каварна е домакин на временна изложба, представяща непоказвани до момента оръжия от тази епоха,  документи и фотографии, свързани с личността на Амирата - водач на въстанието. Организирането на временни изложби  във фоайето на Общината е част от инициативата на Исторически музей – Каварна „Музеят при хората“, която през последните три години се превърна в традиция и очаквано събитие от гражданите и гостите на града.

c